De godganse Ganges

(tekst/ foto’s anita)

Ga iedere dag gewapend met een stel extra roepie flappen de straat op maar waar moet je beginnen in dit land waar 55% van de mensen geen wc heeft en nog meer mensen rond moet komen van minder dan 1 euro per dag. Gelukkig heeft de Indiase overheid wel geld om een marszonde van 1 miljard te lanceren, dat dan weer wel. Gisteren gaf ik een haveloze man gekleed in vodden en haar wat al sinds zijn geboorte niet meer was gewassen 50 roepie ( 65 cent) hij keek naar het biljet en begon te gillen van vreugde…

‘Ja het is heel moeilijk om op straat te leven vertelt Risha (25 jaar, 3 kinderen).. Ze spreekt wonderlijk goed Engels… ‘ik heb geluk, want toeristen hebben mij in mijn jeugd ondersteund zodat ik naar school kon en goed Engels heb leren praten.

Kolkata, India

Geld voor een woning hebben we niet.’ We slapen onder dat stuk zwart plastic… ze wijst naar een stuk gaten kaas. Vooral tijdens de moeson is het bijna niet te doen . Haar man komt in de drukke straat aanwandelen met een kip en een kuiken onder zijn arm.
Kolkata India

‘Ik kan niet werken, gaat ze verder, een andere toerist zorgt ervoor dat mijn kinderen naar school kunnen en s’middags wil ik dan wat koken voor ze, tenminste als we geld hebben.’ Ze roert in een pan met een onduidelijke Indiase prut.

Ik trek wat flappen uit mijn zak… de rest van de daklozen zien dat ik haar geld geef en ik word bestormt en achterna gezeten door een bedelende smekende meute… ik loop beschaamd weg…

This entry was posted in Annie's post, pelgrimstocht, reisrepo's, Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *