De godganse Ganges (7)

(Verschijnt iedere vrijdag op de Achterpagina van NRC. Tekst Tosca, foto, Anita )

Ganges

De Godganse Ganges 7

Nep avonturiers

‘We zijn Nep Avonturiers,’ bromde Annie, toen we in Varanasi op de trein naar Patna stapten.
We konden ook met de boot! Annie had een boot gecharterd ! Een hele dure boot, dat wel. Er moest een duur betaalde twaalfkoppige bemanning mee. Iemand om de motor te bedienen. Iemand om te sturen. Iemand om in het water te springen, als er “iets “aan de propeller zou blijven hangen (dat kan makkelijk want ik vertelde al eerder dat er van alles in de Ganges drijft). ‘Dat hoeft toch niet,’ probeerde Annie nog af te dingen, ‘als er een dode hond aan de propeller blijft hangen springt Tosca toch gewoon het water in, zij is heel goed in knopen ontwarren!’.
‘Ja maar er moet ook een kok mee, want we zitten dagen in de middle of nowhere.

‘Wij koken zelf wel,’ opperde ik, want we zijn een beetje uitgekeken op het Indiase eten, de dahl komt me de kont uit met de chapati er achter aan! We rukken wel een blik ravioli open (niet dat dat helpt want ravioli smaakt hier ook naar Dahl, alles smaakt naar Dahl, zelfs de nescoffee)!
‘Ik lust geen ravioli,’ riep de kapitein, ‘dus er moet in elk geval een kok mee om voor mij te koken en omdat de kok het druk heeft met drie keer per dag voor mij te koken, moet er ook iemand mee om voor de kok te koken en natuurlijk ook iemand om te koken voor de gene die voor de kok kookt.‘ Enfin, we kwamen er niet uit en er is veel verborgen werkeloosheid in India.

Dat duikt op de raarste plekken op! Je moet goed kijken dan zie je het overal,bijvoorbeeld er staat hier op dit station een koffieautomaat. Niks geks zou je zeggen en leve de vooruitgang! Maar in die koffieautomaat, zit een deurtje, want in die koffieautomaat woont een mannetje. Het mannetje van de koffieautomaat, die je geld aanpakt en je muntje voor jou in de gleuf steekt. Meestal slaapt het mannetje en zijn vrouw ook, zij zit buiten het hokje op de grond te slapen met haar hoofd tegen haar tas.

de godganse ganges

Als je koffie wil moet je eerst haar wakker maken. Dan klopt zij op het deurtje en dan komt het mannetje van de koffie automaat naar buiten met een verkreukelt gezicht. (want het valt niet mee te moeten slapen in zo’n klein hokje). Dan schudt het mannetje van de koffieautomaat zijn hoofd en zegt; ’is not working’ en dan gaat ie weer door zijn deurtje naar binnen. Wat eigenlijk ook niet echt jammer is want de koffie zou anyway naar dahl hebben gesmaakt.

This entry was posted in Annie's post, pelgrimstocht, reisrepo's, Tosca's columns and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to De godganse Ganges (7)

  1. Het is het tweede stukje dat ik lees, maar kijk al uit naar het volgende.
    Geweldig zoals je de verborgen werkeloosheid beschrijft, zal het mannetje dat in de koffieautomaat woont, met als compagnon zijn vrouwtje, nog wel een paar keer voor me zien vandaag. Echt zo leuk, ha..ha..

  2. A. Moerman says:

    Gaat het wel goed met jullie? We missen deel 8. Of zijn jullie al weer thuis (kan ik me helemaal voorstellen….). …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *