Adopteer een demente bejaarde

Tosca Niterink (54) schreef komisch boek over Alzheimer
‘Adopteer een demente bejaarde’

DOOR ANNET DE JONG – TELEGRAAF
Ze is nog maar weinig op televisie, maar iedereen kent haar nog van het illustere komische duo Theo&Thea. Tosca Niterink (54) verdween een tijd uit beeld, maar timmert nu weer volop aan de weg met haar boeken en de documentaires die ze maakt met haar wederhelft Anita ‘Rooie reporter’ Janssen, met wie ze de hele wereld over reist. Voor haar nieuwe boek ‘De vergeetclub’ bleef ze dichtbij huis, namelijk in de woongroep voor demente ouderen van haar moeder.

Als ik haar spreek, is ze net terug uit het tehuis in Haarlem. ,,Ik heb er twee tegelijk pannenkoeken met stroop gevoerd”, zegt ze triomfantelijk. Ze doet voor hoe ze dat deed, aan elke kant één oudje en dan simultaan voeren. ,,Als het maar zoetigheid is, dat vinden ze heerlijk.” Humor sleept Niterink altijd overal doorheen, maar ze is nu niet helemaal op haar gemak. ,,Het gaat niet zo goed met mijn moeder. Ze heeft last van haar hart. Ik ben zo blij dat ze er nog is. Iedereen vraagt altijd: ‘Herkent ze je nog?’ Dan denk ik, maar ik ken háár toch? Ze is er.”
De moeder van Tosca is 87 jaar. ,,Maar ze weet precies wie ik ben. Als ik binnenkom roept ze heel hard: ‘Dit is mijn dochter!’ om er daarna achter haar hand op fluistertoon aan toe te voegen, ‘ze kamt d’r haar niet’.” Tosca Niterink ziet ook de voordelen van Alzheimer. ,,Vroeger was ze nooit zo direct. Nu zegt ze gewoon alles. Ook als ze iemand niet mag. Recht in het gezicht. En ik kan haar nu knuffelen. Ze is een heel koket dametje, dus veel aanraken was er niet bij. Haar haar mocht niet door de war.”

De dialogen tussen de acht dames in het tehuis zijn vaak hilarisch. Tosca verwerkte ze in ‘De vergeetclub’. ,,Net ook weer, vraagt er één: ‘Hoeveel kinderen heb jij ook alweer?’ Zegt de ander: ‘Dat vind ik wel een erg ingewikkelde examenvraag op de vroege ochtend’.”
Tosca Niterink bereidt zich voor op het afscheid van haar moeder. Ze verloor haar vader aan longkanker toen ze 4 jaar oud was. Ze kan het zich nog goed herinneren, maar het veroorzaakte geen groot verdriet. ,,Ik zat op een katholieke school, dus ik dacht, prima, die is dus in de hemel. Wat ik me nog goed herinner is het slecht nieuws-gezicht van de zuster op de kleuterschool die het me kwam vertellen.”
Pas toen haar stiefvader overleed, Tosca was toen 27 jaar, kwam het verdriet er dubbel uit. Ze begon steeds meer drugs te gebruiken. Haar tv-carrière met Arjan ‘Theo’ Ederveen kwam ten einde en Niterink raakte verslaafd, een periode die ze ver achter zich heeft gelaten. Sinds haar ‘Annie’, die ze al langer dan tien jaar kent, blijft ze ver bij drugs uit de buurt. ,,Ik denk dat de dood van mijn stiefvader pas mijn eerste besef was hoe het is om een ouder te verliezen.”

Het gaat dus heel goed met Tosca Niterink, maar een come-back op televisie bleef tot nog toe tot uit. Tot haar frustratie, zo blijkt. ,,We maken geweldige docu’s, maar ik krijg geen poot meer aan de grond in Hilversum. Er zijn omroepen geïnteresseerd, maar dan zit er zo’n netmanager die de lakens uitdeelt en die zegt dan nee.”
De VPRO wilde wel een documentaire over Tosca’s moeder in het tehuis. ,,Dat doe ik niet. Dat je die mensen gaat filmen met hun rollator op de gang en dan met een muziekje van Erik Satie eronder. Nee. Er is ook al belangstelling voor de filmrechten van ‘De vergeetclub’. Ik ben daar heel voorzichtig mee.”

Een documentaire die Tosca en Anita maakten over hun reis naar Brazilië financierden ze met crowdfunding. Die film is bijna af. Eind van dit jaar gaan ze naar India om 150 kilometer te roeien over de Ganges. ,,Ik zeg het niet snel van mezelf, maar we maken echt leuke dingen.”
Door het vele reizen ziet ze haar moeder soms lange tijd niet. Haar moeder heeft weer een familie, omdat Tosca iedereen weer tot leven heeft gewekt. ,,Het werd te ingewikkeld om de hele tijd te moeten zeggen dat iedereen dood is. Ze vroeg net ook weer hoe het met haar moeder was. Ik heb gezegd: ‘Het gaat goed, ze is nu 113. Ze heeft een pannetje soep meegegeven.’ Dan geef ik haar een bekertje cup a soup en dan zegt ze: ‘Soep maken, dat kan ze toch wel, hè?’”

Tot haar moeders vreugde zijn ze na de tussenkomst van twee heren nu weer met acht dames. ,,Mannen knoeien te erg, volgens mijn moeder. Ze waren ook heel bang dat de vorige Paus bij ze zou komen wonen. Mijn moeder heeft haar laatste vriend de deur uitgezet, omdat hij op het kleed begon te morsen. En hij was doof, dus hij zat met zijn hoofd ín de televisie met het geluid keihard aan. Toen mijn moeder een beroerte kreeg en viel, hoorde hij dat niet. Die lag daar dus met een gat in haar hoofd bijna dood te bloeden. Daarna is ze nog een keer verliefd geworden, toen ze in het ziekenhuis lag. Maar toen die man later voor de deur stond in een raar kort seniorenjasje, vond ze hem niet meer aantrekkelijk. In zijn pyjama was hij leuker.”

tosca niterink

Haar moeder heeft de heteroseksualiteit uitgevonden, zegt ze. Als meisje deed Tosca heel erg haar best om niet lesbisch te zijn. ,,Potten in de jaren 70, daar wilde je niet bij horen. Ik had een tante die lesbisch was. Die rookte pijp. Daar maakten wij als kind alleen grappen over.” Haar broer is homoseksueel. ,,Mijn broer en ik tekenden stripverhalen: dan gingen Paula uit ‘Daktari’ en Eve uit ‘Ironside’ ‘lesbiën’. Grote hilariteit.”
Maar op de Kleinkunstacademie was er geen houden meer aan, toen werd ze verliefd op zangeres La Pat (Patty Trossèl). ,,Die was aan het doorbreken. Ik had me voorbereid op een leven in de schaduw van een beroemdheid. Wat moest ik? Ik kon niet zingen, niet dansen. Bij balletles was er een lachverbod afgekondigd: als ik alleen al begon, op mijn sokken, lag iedereen al krom. Ik zat daar met mensen als Lenette van Dongen en Karin Bloemen. Niemand wist wat ze met mij aan moesten.” En toen kwam Theo&Thea, een hype was geboren. ,,Er komen nog steeds verzoeken om een come-back, maar dat wil ik niet. Dat wij met onze ouwe koppen nog eens die tandjes indoen.”

Terug naar het onderwerp. Niterink vindt het verdrietig dat we in Nederland oudere mensen wegstoppen, dat ze er maatschappelijk niet meer bijhoren. ,,Ik schaam me dat iemand anders de billen van mijn moeder moet afvegen. Bij een baby zitten we allemaal ‘oh’ en ‘ah’ te roepen en zitten we eromheen als hij wordt verschoond. Soms denk ik wel eens: mensen die geen kinderen kunnen krijgen zouden een demente bejaarde moeten adopteren. Het zijn schatten en je kunt lekker met poepluiers in de weer.”

Bio:
Tosca Niterink werd op 3 maart 1960 geboren in Haarlem. Ze deed de Kleinkunstacademie in Amsterdam en begon in 1985 met Arjan Ederveen de tv-serie Theo&Thea. In 1989 volgde de bioscoopfim ‘Theo&Thea en de ontmaskering van het tenenkaasimperium’. Daarna maakte het duo ‘Kreatief met Kurk’ (1993) en ‘Borreltijd’ (1996). In 2011 speelde Niterink een raamprostitué in de tv-serie ‘Walhalla’. Vorige jaar verscheen het boek ‘Klimmen tot kruishoogte’, een hilarisch verslag van de voetreis naar Santiago met haar geliefde Anita Janssen. Komende week verschijnt ‘De vergeetclub’.

KADER: De vergeetclub
Met liefde en humor beschrijft Tosca Niterink in ‘De vergeetclub’ de demente ouderen in Klein Keukenhof, het tehuis waar haar moeder sinds enige tijd woont. De dames, die luisteren naar namen als Map, Glims, Pijnenburg en Kistenmaker hebben plezier in hun beperkte universum. Hilarische conversaties, ontroerende anekdotes, Niterink tekent ze allemaal op in kleine, delicate verhaaltjes. Zo beschrijft ze dat ze haar moeder een ‘hele rits kleine kusjes geeft’, iets wat ze vroeger nooit zou hebben geaccepteerd. Een even grappig als ontroerend boek.

This entry was posted in interviews and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Adopteer een demente bejaarde

  1. I noticed your website’s ranking in google’s search results is very low.

    You are loosing a lot of traffic. You need
    hi PR backlinks to rank in top ten. I know – buying them is too expensive.
    It is better to own them. I know how to do that, simply google it:
    Polswor’s Backlinks Source

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *