De Godganse Ganges (1)

‘DE GODGANSE GANGES”

Aflevering 1 (Verschijnt iedere vrijdag op de Achterpagina van NRC behalve met de kerst tekst Tosca, foto’s Annie)

Het idee is, dat wij de Godganse Ganges af gaan . Waarom? Geen idee eigenlijk, misschien omdat het zo lekker duidelijk is, je hoeft het water maar te volgen en altijd stroom afwaarts, kan niet missen dus ideaal voor mensen zoals Annie (mijn dans en wandelpartner, tevens fotograaf) en ik, omdat wij nog wel eens van het pad af willen raken en levensgevaarlijk verdwalen. Zoiets lijkt nu dus uitgesloten en toch kunnen wij 2510 kilometer afleggen in een vreemd ver land, want de Ganges is schoon aan de haak 2510 km lang.Hij of liever gezegd zij, want de rivier is genoemd naar de riviergodin Ganga, ontspruit hoog in de Himalaya uit de Ganggotri gletsjer in de Indiase staat Uttarakhand, nabij de grens met de Chinese autonome regio Tibet. Dat wordt dan tevens het startpunt van onze triatlon. We gaan roeien, wandelen en scooteren zoals het er nu voor staat, tenminste. Er kunnen natuurlijk altijd wijzigingen in het schema komen. En tot slot,wat betreft deze ontdekje plekje informatie, de Ganges,meest heilige en meest vervuilde rivier ter wereld, mondt uit in een of ander ongetwijfeld stinkend kanaal, tussen Calcutta en Bangladesh, dat alle viezigheid uitbraakt in de Bengaalse Golf.

Daartoe zijn wij gisternacht gearriveerd in De Metropool Delhi, hoofdstad van India.Er leven in dit land meer dan 1 miljard mensen, dus ik heb net uitgerekend dat er dagelijks ruim twee miljard teenslippers rondschuiven.(Iedereen loopt op teenslippers, nou ja bijna iedereen, er zijn hier toch nog zat mensen die daar niet eens geld voor hebben)

Gelukkig zijn Annie en ik hier allebei al eerder geweest,maar het is toch elke keer weer flink wennen.”Hou je vast!” riep Annie, toen we gisteren met onze bagage vanuit het vliegveld naar buiten stapten. Die dingen vergeet je steeds, dat je zelfs midden in de nacht meteen bestormd wordt en verstrikt raakt in een kluwen taxi chauffeurs die je allemaal tegelijk in hun taxi willen trekken. We hebben keihard moeten vechten om allebei in dezelfde taxi terecht te komen. Eentje uit 1949, schatten wij en toen we vroegen uit welk jaar dit museumstuk was vertelde de chauffeur ons ijskoud dat het ding maar drie jaar oud was. Ja hoor!T oen we bij ons hotel aan kwamen,ergens in de buurt van de Main Bazar, waar het halve Waterlooplein momenteel bivakkeert om inkopen te doen, wierook, sleutelhangers, Oosterse hebbedingedanges,, lag het voltallige personeel in de lobby op de grond te slapen. Ze boffen, want het meeste personeel van de naastgelegen winkeltjes, slaapt gewoon buiten, terwijl het ‘’s nachts om het vriespunt is.
We zijn allebei binnen een dag al aan de diaree, een Delhi Belly noemen doorgewinterde reizigers dat hier. In Mexico heet zoiets Montezumma’s revenge. Morgen of zo vertrekken we richting Gangrotti gletsjer, ons startpunt. Tot over twee weken want met kerst verschijnt deze krant niet.

Godganse Ganges

P1000533

P1000534

P1000528

P1000524

P1000519

P1000517

P1000515

(Foto’s tekst Annie) New Delhi – Ondertussen op de Main Bazar – ‘Madam mag ik je hand lezen, beschilderen, koop wat bij mij, nee bij mij!!’ Constant getoeter. Hectisch, kleuren. ‘Madam ik heb honger, mijn gezicht is verminkt bij een brand.’ Ik voel me een slap aftreksel van moeder Theresa, koop rijst en dahl voor haar zodat het leed iets minder wordt. Will, een Canadese hipster speelt boventoon fluit ik word er stil van zo mooi. ‘Madam wilt u ook een foto van mij maken?’ Ik kijk naar beneden en zie een ineen geschrompelde jongen van nog geen 60 centimeter…nee hoor maar wil je misschien wat rozijnen? Hij steekt gretig zijn misvormde hand uit en schenkt me een allerliefste glimlach…’hier heb je de rest van het zak je ook.’ Twee minuten later kletst een beroepsreis Ier me de oren van mijn kop, het spraakwater stroomt uit zijn mond… Ik moet geloof ik even bijkomen op de hotel kamer en val in een diepe diepslaap.

De God Ganse Ganges

P1000187

P1000192

P1000194

P1000221

P1000210

P1000224

P1000236

P1000249

P1000265

P1000286

P1000289

P1000293

P1000294

P1000298

P1000308

P1000328

Zojuist het contract getekend voor een nieuw boek +foto’s van onze komende tocht over de Ganges in India – de werktitel is ‘De God Ganse Ganges.’ Verschijnings datum voorjaar 2016.

This entry was posted in Annie's post, pelgrimstocht, reisrepo's, Tosca's columns. Bookmark the permalink.

4 Responses to De Godganse Ganges (1)

 1. Bep Mous says:

  Lieve Tosca en Annie,
  Ik wens jullie een heerlijke reis vol gekkigheid en avontuur in goede gezondheid. Ik hoop echt dat de Delhi Belly snel over gaat en het enige nare ongemak zal zijn..
  Ben nu bezig in de Vergeetclub die al lang op mijn verlanglijstje stond en net heb gekregen, en vind het een heerlijk boekje. Heb het goed met elkaar! Kussen Bep

 2. evelien hackmann says:

  Lieve dames,

  gefascineerd de verhalen gelezen, de fotos zijn zo prachtig! Een heilige koe met hoofddoek,
  die vind ik zo mooi! Wat fijn dat er een boek komt. Slapen onder zes dekens zonder c.v.
  Ik zit al te zeuren, als het -1 is(wij wonen in een oude boerderij, met c.v. en houtkachel).
  Ik kees de columns en jullie wildwifeadventures natuurlijk op de website. Ziet er zeer
  smaakvol uit! Wens jullie nog een zeer goed 2015, ik kijk uit naar de reportages.
  Liefs Evelien.

 3. Sjef says:

  Ik wil dat boek graag hebben hoor!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *