Caminho da Fe

Caminho da fe – een wandel/pelgrims tocht van 538 kilometer van Sao Carlos naar Aperacida – Brazilie

Caminho da fe

Caminho da fe 7 verschijnt op de donderdag op de achterpagina van de NRC (tekst Tosca foto anita)

Ik had nog maanden tussen de kippen en de cowboyhoeden willen vertoeven en maar doorwandelen en elke dag weer andere sprookjesachtige vergezichten ontdekken en tussen andere gebloemde lakens wakker worden.(In Brazilie slaapt iedereen tussen gebloemde lakens en ze hebben geen dekbedden, zoals bij ons,maar een soort gewatteerde glijdekens,die s’nachts op de grond vallen, gelukkig is het er niet zo vaak koud als bij ons..)
Maar jammer genoeg, het zit erop! We hebben de hele caminho da fe netjes uitgelopen. En onze wandelstempelkaart is helmaal vol en afgetekend (zie foto)
Al zei Annie wel eens schertsend, in verband met mijn rookgedrag (als ik een berg oploop doe ik dat het liefst met een sigaret in mijn mond want dan gaan mijn longen open) dat ik niet de caminho da Fe liep maar de camino da Fume.
Je begrijpt we hebben wat afgelachen en gehijgd!
Vooral afgelopen week, want de laatste honderd kilometer waren de bergen het hoogst en dat was tevens het allermooiste deel van deze tocht.

Ik blijf het zeggen mensen, de Caminho da Fe is een echte aanrader, zeker voor de niet al te kinderachtige wandelaar.
Het is zeer goed te doen, je hoeft nooit meer dan dertig kilometer te lopen en dan ligt er al weer een lief dorpje op je te wachten met een rustieke pousada en een donna Inez erin of een donna dingetje, die de gebloemde bedden opschud en heerlijk kookt,ze schuift altijd wel een fles pinga op tafel of een kratje bier.
De weg staat reusachtig goed aangegeven, met joekels van gele pijlen, bij elke afslag, op grote gesubsidieerde caminho da Fe borden, die zo lelijk afsteken in de overweldigende schoonheid van de natuur dat je ze niet kan missen.
Zelfs wij hebben het niet voor elkaar weten te krijgen ook maar 1 keer te verdwalen! En dat wil wat zeggen, want wij zijn de halve wereld al over verdwaald! Nee mensen, ga alsjeblieft allemaal naar Brazilie om die Caminho da Fe te lopen, nu het nog helemaal niet druk is daar, want je zal zien, over een jaar of tien kan je er je kont niet meer keren, net als op de camino Frances in Spanje naar Santiago, daar verdringen zich tweehonderdduizend mensen per jaar.
Pelgrimeren is booming en ik mag lijen dat ze de Caminho da Fe niet ontdekken, ik wil niet dat de boel daar afgetrapt wordt en de gebloemde lakens afgeragd door meeloop pelgrims, dus hou het voor je dat de Caminho da Fe geweldig is.

aparecida, 7

En nog iets, Brazilie is helemaal niet eng, dat is een fabeltje, de mensen zijn hartstikke aardig en niemand wil je slaan of beroven.Zo! dat moet ook eens gezegd! Wij zijn geen seconde bang geweest, zelfs niet hier in Rio de Janeiro waar ik midden in de nacht in de Favela’s (sloppenwijken) dit stukje zit te schrijven). Dat komt we hadden een Airbnb op internet uitgezocht, met uitzicht op de Copacabana, ze hadden er echter niet bij gezegd, dat het middenin in de Favela ligt.
Dat was dus wel even wennen.Maar eng…nee, het enige enge was pelgrimsoord Aparecida het einddoel van onze reis,waar de in het jaar 1717 door een visser opgeviste zwarte madonna wordt bewaard.
Hij viste eerst het lichaam op en daarna het kopje, van het vijftien centimeter grote negerpopje, dat ze een blauw jurkje hebben aangetrokken en op 12 oktober massaal vereren. PRECIES OP DE DAG DAT WIJ DAAR AANKWAMEN, hoe bestaat het! Het is vooral een feest van arme mensen die te dik zijn en heel veel vlees eten,het deed ons een beetje denken aan de zwarte markt in Beverwijk,qua sfeer.Daar wil je eigenlijk niet zijn na zo’n prachtige wandeling.

De kathedraal die ze om deze zwarte madonna (Nossa Senhora da Aparecida) hebben heen gebouwd is in werkelijkheid nog vele malen groter, lelijker en enger dan op de foto. En nog even voor de eerlijkheid, de laatste 20 kilometer hebben we gelift, want die gingen langs de snelweg. Dat was trouwens het enige stuk waar we ineens heel veel andere pelgrims zagen lopen, sommigen zelfs op hun knieën.

Tosca Niterink & Anita Janssen, caminho da fe

…………

Wieeeeeeehoe we zijn der hoor!! In Aparecida… maar zoals wel vaker is de wandeling mooier dan het doel zelf… wat een trieste dump. Het hysterische katholieke feest van de 40 centimeter hoge zwarte madonna is een feest van de armen, daar is niets mis mee natuurlijk maar ik heb nog nooit zoveel slecht verzorgde , dikke ongelukkige mensen bij elkaar gezien en dat is zo’n schril contrast met de pracht praal en grootsheid van de natuur en alle wandelingen die we hebben gemaakt de afgelopen weken…

aparecida 2

Aparecida, 1

aparecida, 4

aparecida, 7

P1150018

o ja we hebben de laatste 21,3 kilometer gesmokkeld want die liepen naast de snelweg en we willen niet tussen zes planken thuiskomen want we moeten nog een wandelroadmovie maken over deze prachtige tocht over de Caminho da fe.

aparecida, 5

caminho da fe, 1

caminho da fe , t0sca niterink 2

caminho da fe , 3

caminho da fe , 4

caminho da fe, 6

DSC00618

caminho da fe 2, tosca niterink

Caminho da fe 6 verschijnt iedere donderdag op de achterpagina van de NRC (tekst Tosca foto anita)

Caminho da fe 6
“Deze witte ziet in het gras oproep glazuur (als deze te koud bevriest het gras) ik denk jullie hebben koude nacht gehad?” Deze raadselachtige boodschap kreeg ik gistermorgen van de pousada eigenaar, hij wilde weten, via google translatie, kwamen wij na enig puzzelen achter , of wij het in verband met de nachtvorst koud hadden gehad .
We zaten erg hoog in het gehuchtje Cantalagalo, op een berg tussen Paraisopolis en Luminosa en dan kan de temperatuur ‘s nachts nog wel eens flink droppen.
“Dat hebben wij in Holland ook, stelde ik hem gerust, van die koude rotnachten en dan slapen wij ook evengoed altijd met het raam open, omdat Annie het anders benauwd krijgt.
Ze kreeg het net ook benauwd, dat kwam omdat ze haar onderbroeken te drogen had gehangen aan de ventilator, meestal gaat dat wel goed, maar vandaag vloog de hotelkamer bijna in brand.
Enfin, we zitten momenteel in de agrarische bamboegroei agglomeratie Luminosa en het is hier een drukte van belang op zondagmiddag. Dan komen alle mannen uit de bananenplantages op hun paarden en crossmotoren hier naartoe om zich eens flink een stuk in de kraag te zuipen.

Er is ook een man bij die op een zwarte stier rijd, heel deftig! Zo gaat dat op het platte land. In de stadjes waar we tot nu toe doorheen komen wordt het weekend iets anders gevierd. Daar rijden ze rondjes om het plantsoen in een met knipperende lampjes versierde discobus en dansen op keiharde kaboemkaboem muziek met een onvermoeibare Micky Mouse house Mouse.
Of ze rijden er in hun eigen pick-up trucks achteraan, met overstuurde boxen in de achterbak, waar je Ahoy mee op kunt blazen.
Nou hier gaat het er ook wild aan toe, er ligt momenteel een man naast zijn motor te wachten tot ie weer op kan staan en naar huis kan scheuren. Dat komt door de Pinga een spotgoedkoop maar heel gemeen drankje, wij weten er alles van, want het kan ook dienen als basisingredient voor een carpirinha en daar drink je er ongemerkt toch flink wat , lekker snel van weg.

caminho da fe, luminosa

Had ik al verteld dat we al vier weken voor 99% over zandpaden lopen? We zien veel met kunstbloemen en heiligenbeelden versierde kruizen in de bochten die herinneren aan tragische ongevallen.
Maar we zien ook leuke dingen, hele kolonies apen, want we zijn hier in bananenland weet je nog? En gisteren zeven Toekans, ik dacht dat je maar af en toe kans had op toekans maar dat valt wel mee en dat doet er trouwens niets aan af en toe kans. Het allerleukste is die verschrikkelijk hoge berg voor mijn neus. In de pelgrimswereld heet hij “break your legs” en iedereen maakt ons er al vanaf het begin af aan bang voor.
Vandaag is de grote dag, we gaan onze kuiten testen.Leuk toch? En we hebben ook een tijdje geen internet daarom ben ik een beetje vroeg met mijn berichtgeving.

10 oktober Luminosa – donna Ines – Campista – Campos de Jordao (tweets en foto’s anita)

Luminosa, een ogenschijnlijk lieflijk rustig bergdorp veranderd op zondag in een wildwest zuipfestijn…mannen liggen lam op straat, ,paarden die geduldig staan te wachten…ronkende motoren, ruzies…uitdagende wijven…een grimmig sfeertje.
Omdat Tos en ik in de ogen van het andere geslacht over de houdbaarheidsdatum zijn worden we met rust gelaten en kunnen het fijne tableaus vivant observeren…o wacht… daar rijdt een vent op een tamme stier voorbij… en daar nog eentje…

caminho da fe , cantagalo

caminho da fe , donna inez

caminho da fe , eco farm

caminho da fe , fire

caminho da fe , toekans

caminho da fe , tree

caminho da fe , vlinder

caminho da fe, 126 km

caminho da fe, anita janssen

caminho da fe, cowboy

caminho da fe, cowboys

caminho da fe, luminosa, drumk

caminho da fe, pope

caminho da fe, red earth

caminho da fe, tosca niterink stone

caminho da fe,doll

snake
Het is een groot van klimmenstein, tussen Luminosa en Campista ligt break your legs (dan stijg je naar 2000 meter)
De mannen, want het zijn voornamelijk mannen /wandelaars/fietsers/pelgrims en snelgrims die we zijn tegengekomen hebben ons er stuk voor stuk voor gewaarschuwd. ‘Break your legs’ is een killer. Nou hij is zwaar maar lang niet zo erg als ons is voorgespiegeld. Zijn wij zo sterk geworden door al dat gewandel, of, zijn zij van die watjes ??

Wat een lieve bijzondere mensen hebben we ontmoet, wat zijn we vertroeteld door alle donna’s in hun eenvoudige Pousada’s met hun zelfgebakken bananencakes, bananenchips, zelf geplukte sla en bonensoep … en wat is het hier koud…brrrr…De rijp stond op het veld en nu in Campos de Jordao zit ik met een rood tomatengezichtje van de kou een warmmakertje te drinken

caminho da fe, tosca niterink1

caminho da fe, tsca niterink en anita janssen

caminho da fe, sign

caminho da fe, room

caminho da fe, papilon

caminho da fe, luminosa, children

caminho da fe, house

caminho da fe, eye

caminho da fe, elfenbank

caminho da fe, card

caminho da fe, banana

caminho da fe, anita janssen, tosca niterink

caminho da fe, anita janssen 1

caminho da fe, 98 km

caminho da fe , tree

caminho da fe , eco farm

Ik schreef het al eerder en ik doe het nog een keer … wat een bijzonder wonderschone wandelingen kent de caminho da fe… in al die weken hebben we slechts 20 kilometer over asfalt gelopen , de rest is 98% rode aarde en zandwegen.

Maar nu, ja nu .. zitten we inene in een soort namaak Aerdenhout, een fake klein alpenland … Campos de Jordao. De Brazilianen zijn er dol op, net als het fake Holland, Holambra , met zijn klokgevels, spritsen, broodje Mokum en pannenkoek met gember en schenkstroop…not my cup of tea.

Nog 74 lullige kilometertjes dan zijn we in Aparecida waar ons een hysterisch katholiek feest staat te wachten…

Caminho da fe 5 (verschijnt iedere donderdag op de achterpagina van de NRC (tekst Tosca, foto Anita)

“Kijk nou!’ riep Annie.”Wat is dat?” gorgelde ik bezorgd. “Tis een kalf of een hond of een hert!”.
Iets met een blonde kop en grote lieve ogen, zag ik, maar zo bizar, zo’n kop zonder niks, was het diertje door de brug gezakt en had het dringend hulp nodig?
Maar er was geen brug, enkel die kop in het zand…Was het wel een diertje, was het niet enkel een Haloween masker?
Enfin, niks is hier wat het lijkt, we kwamen dichterbij en de kop, bleek inderdaad los in het zand, van een jong gestorven rund overgebleven, nadat de gieren met het dier hadden gefeestmaalt. Niets hadden ze gelaten, alleen de kop, met de huid zonder ogen en toch keek het nog zo lief de wereld in.
Niets is hier in Brazilie wat het lijkt. We zijn inmiddels de provincie Sao Paulo uit en lopen door het Minas Gerais gebergte in de gelijknamige provincie.

koe, caminho da fe

Prachtig prachtig prachtig is het hier lieve mensen, dit is de mooiste meest indrukwekkende wandeling die ik ooit gemaakt heb, zo sprookjes achting, de enorme bergen met de oerwouden,en de watervallen en al die lieve dorpjes waar we door heen komen. En bij het krieken van het ochtendgloren als de wolken nog sluieren om de bergpieken is dit land is alleen van de vogels!Stel je eens voor! het is trouwens de hele dag door een groot gevarieerd vogel concert. Er zijn hier vogels die de hele dag Kikki Dee roepen, of janken als een puppy dat mishandeld wordt. Achter de pousada waar we logeren hier in Tocos de Moji zit in een heel klein kooitje een prachtige groene papegaai.
Wist je dat die dieren wel 80 jaar kunnen worden? Deze lieve vogel begint al bij het eerste krieken zijn presentielijst af te lezen, van alle vogels die hij vanachter de schutting horen kan en dat zijn er honderden..

Fuut fuut, doe ie dan eerst voor elk vogelgeluid en daarna bijvoorbeeld om maar eens een heel bekent vogelgeluid te noemen, kukeleku! en dan wacht ie, tot ie ergens kukeleku hoort.
Dan gaat ie verder, fuut fuut, Kikky Dee! en dan klinkt ergens in de verte Kikki Dee! En Elton John, roepen wij dan.
Snap je het nog? Zo werkt die vogel uren lang zijn presentie lijst af tot ie ze allemaal heeft gehad, ik kan het weten, want ik slaap ernaast. Vanavond vloog er een hele rare vogel naar binnen, het was al donker en er kwam iets wild fladderend het open raam door op ons af een vleermuis zo groot als een duif!

We trekken al een paar dagen met een bioloog op, die nog bij zijn moeder woont en die ons een beetje begint te irriteren, maar dit terzijde (hij weet namelijk alles) en hij zei, dit is geen duif, dit is een Maripossa, een vlinder en hij ving hem in een plastic zak en liet hem onbeschadigd naar buiten.
Dat vond ik heel tof van hem. Het was trouwens dezelfde plastic zak als waar hij onder het wandelen steeds op gaat zitten om de door zijn moeder in de plooi gestreken afritsbroek niet vies te maken.Hij bewaard ook eten onder zijn boven lip, zodat ie door kan praten tijdens de maaltijd en daarna nog even kauwen…….huu!

Hij is erg gelovig, zeker voor een bioloog en hij heeft het steeds over “we”, terwijl “we’ elkaar pas drie dagen kennen.
Iedereen is hier gelovig, daar niet van. Loop je de caminho da Fe vroeg me net een vrouw, met een hele grote gebloemde boezem.
Ja zei ik bescheiden, “o’ ging ze verder, dan moet ik je omhelzen en ze drukte me bijna dood tussen die enorme snoeptafel van haar met margrieten print erop.

Ik hoop dat ik er niet eng van ga dromen. Brazilie is best eng, niet qua mensen, die zijn heel lief, maar achterop de pakjes sigaretten staan van die rare dingen, om mensen het roken tegen te maken denk ik, bijvoorbeeld een foetus in een asbak of een open hartoperatie, met de klemmen er nog in, waardoor duidelijk te zien is dat de cardioloog zijn asbak in de wond heeft leeg gegooid.Je kan ook te ver gaan met je woede tegen rokende hartpatiënten. Trouwens had ik dat al verteld? Er zitten hier boa constrictors! Zijn wij even blij dat we de tent naar huis hebben gestuurd.

4 oktober Paraispolis (tweets en foto’s anita)

Een heftige tocht naar Consolacao …er stijgen dikke rooie mieren op, ze hebben vleugels gekregen en zijn op zoek naar de koningin om mee te paren. Ze storten ook weer net zo makkelijk ter aarde om te worden opgevreten door mini mieren.
In Consolacao.. eindelijk drie mede wandelaarpelgrims getroffen…. want al die weken wandelen zijn wel bloedje en bloedje eenzaam, we zijn nauwelijks andere pelgrims tegen gekomen. De donna van Consolacao had de ‘real’ tekens in haar ogen..ze kwam meteen aanzetten met een briljantenring… alsof wij daar interesse in hebben.

caminho da fe, yellow arrow

caminho da fe, working

caminho da fe, trees

caminho da fe, tosca niterink 2

caminho da fe, skul

caminho da fe, shoes

Ondertussen in Paraispolis nog 135 kilometetjes te gaan .. lopen ploeteren door de stort en druilregen poncho aan poncho uit .. maar mensen mensen wat zijn de tochten mooi dan is alle zure wandelvoetenpijn zo weer vergeten..

En nu nu een welverdiend plopske in een heerlijke Pousada (met warme douche, een unicum in Brazilie) die wordt gerund door een dijk van een vrolijke pot ….

caminho da fe, rain

caminho da fe, perigrino

caminho da fe, old man

caminho da fe, mother

caminho da fe, mama

caminho da fe, heineken

caminho da fe, girl

caminho da fe, frog

caminho da fe, church

caminho da fe, anita janssen and tosca niterink

caminho da fe, 174 km

caminho da fe 2

Noodweer in Estiva, het bakt met bakken uit de hemel. De wandelschoenen en wij dus ook blijven een dagje binnen. Het moet tenslotte wel leuk blijven. En er is een feest … Dusss

HEL!!!! geen internet maar wel 3G. Dus ik heb alle kopij voor de NRC op de iPhone over zitten typen ( nee ook geen Bluetooth en iCloud verbinding mogelijk tussen de beide apparaten ) ruk als je zo hebt lopen wandel ploeteren .

Dwars door het aardbeien bergland getrokken, van een aardbeienboer overheerlijke rode sappige gekregen #lief .
Het benne heftige tochten 3x een klimmetje eentje van 1400 meter, 1250 meter en 1000 meter.. Mijn tong hing als een leren lap op mijn wandelschoenen … Al met al 21 kilometers ‘gedaan’ je zou zeggen tijd voor een plopske maar nee nu moet Tosca nog een stuk voor de NRC tiepelarette

caminho da fe, perigrinos

caminho da fe, mountains

caminho da fe, man

caminho da fe, madonna

caminho da fe, rest

caminho da fe, woman

caminho da fe, tosca niterink 2

caminho da fe, tocos de moji girls

caminho da fe, snake

6.30 in tocos de moji… Wandelschoenen onder gebonden, het belooft een heftig dagje te worden.. Maar eerst, eerst een bakkie want de koffie is goed in Brazilië ~~~> Estiva — met Tosca Niterink.

Rustdag in Tocos de Moji … na een aantal zware, wat zeg ik zeer zware zure wandelkuitpijn bergetappes… nog 200 kilometer te gaan

caminho da fe, horse

caminho da fe, fear

caminho da fe, cross

caminho da fe, horseman

caminho da fe, cattle

caminho da fe, borda da mata

caminho da fe, anita janssen

caminho da fe , yellow arrow

caminho da fe , woman 2

caminho da fe , Tosca Niterink

Er is in tijden niet zoveel gebeurt in dit bergdorp… het begon vandaag met een begrafenis van een 96-jarige…daarna opgeslokt door 17jarige kwetterende schoolmeisjes, ik heb er meteen 20 ‘facebookvriendinnen’ bij in een nog vrolijke leeftijd.
En we zien ook nog een andere dappere dodo cq wandelaar het dorp binnen strompelen…en de dorpelingen van Tocos maar gluren en gluren…mijn god wat een dag

28 september- borda de mata -aguas livres

anita janssen, caminho da fe

caminho da fe , 6

caminho da fe , borda da mata

caminho da fe 4

caminho da fe, 5

caminho da fe, 8

caminho da fe, 228 km

caminho da fe, aguas livres

caminho da fe, aguas livres 2

caminho da fe, web

caminho da fe, web 2

camniho da fe 1

camniho da fe, tosca niterink

tosca niterink

28 september – borda da mata – NRC tekst Tosca – foto anita (verschijnt iedere donderdag op de achterpagina)

Caminho da fe 4

We zitten tussen knalgroene hoge bergen die bekleed zijn met koffieplantages en weilanden, waar hier en daar groepjes bleekwitte koeien in staan als van porselein, zo uit de kerststal geplukt lijkt wel. Ik zie overal bloeiende bomen en struiken in hoogvibrerende kleuren paars, geel, rood roze. Er zijn struiken bij die en roze en oranje bloemen dragen, ik wist niet dat dat kon, heel mooi en ik krijg er hoofdpijn van als ik er te lang naar kijk.We logeren in de pousada do tio Jao van Donna Natalina, in het piepkleine gehuchtje Barra waar we via Sao Roque da fartura, Aguas da Prata, Andradas naartoe zijn gezweet.

Een pousada is een pelgrimsherberg, bij mensen thuis,een klein stapelbed imperiumpje van een vlijtige gelovige huismoeder die er een beetje bijbeunt in haar woning langs de wandelpaden.Op dit gedeelte van de Caminho da Fe begint het langzamerhand drukker met pelgrims te worden. De meesten op de
mountainbike maar we zijn ook al een handje vol wandelaars tegen gekomen. Allemaal Brazilianen en een groepje Koreanen, maar als ik de gastenboeken in de pousada’s mag geloven, komen hier ook Japanners, Canadazen, Fransen natuurlijk Duitsers, want die zitten overal en (nog) geen Nederlanders. Maar reken maar dat dat gaat veranderen, Annie en ik zijn het er over eens, dit is de mooiste tocht ooit het is rete zwaar maar wel goed te doen en goed voor je figuur goed aan gegeven, met gele pijlen en in elk gat een logement.

keuken, Caminho da Fe

We hebben de tent naar huis gestuurd, niet nodig en veel te eng om te kamperen. De duisternis valt binnen twee minuten in en dan begint het overal te ritselen te kreunen een heel diep gorgelend te zoemen. Het oerwoud zit vol enge beesten, enorme kikkers, insecten, apen wilde varkens en nog nader te definiëren reptielen en buideldieren met gemene oogjes en slagtanden.

O lieve mensen, we hebben alweer zoveel enge dingen meegemaakt, deze week! Annie is gestoken door een wesp, ik door een horzel, we danken God dat we zo nu en dan naar de hondenfluisteraar hebben gekeken, want we moeten regelmatig hele roedels valse honden van ons afslaan en gisteren kreeg ik een loslopende stier achter me aan omdat hij boos werd op mijn oranje rugzak!

Niet rennen! riep Annie almaar, nou doe dat maar eens niet als je bang bent! Het allerergste zijn hier de douches! Die verwarmen het water in de douchekop (als het al gebeurt)

Dit gaat op electriek en altijd via losse niet geaarde draden uit de muur.J e ziet die dingen regelmatig oplichten en kortsluiting geven. Annie heeft al een enorme schok gehad, dus ze mag van mij niet meer zonder rubber slippers gaan douchen.Ook beter ivm met pelgrimsvoetschimmel! De wc’s hebben geen stortbak,maar zijn aangesloten op de waterleiding. Als iemand de wc doortrekt terwijl je staat te douchen, valt het koude water weg, met alle brandwonden van dien.Bovendien komt er te weinig water de pot in om die zware frigollesdrollen (frigolles zijn bruinen bonen die je hier elke dag te eten krijgt) weg te spoelen. We hebben al paar keer een drol in een plastic zak mee de pousada uitgesmokkeld! Afzien dus! Tussen al dat moois.

Het zwaarst hebben wij afgelopen zaterdag moeten afzien in Holambra is een samen trekking van Holland Amerika en Brazilie! Je begrijpt het al, we hebben een uitstapje gemaakt naar een Nederlandse kolonie, want het ligt niet op de route en we waren wel nieuwsgierig. Holambra is een kolonie van katholieke snijbloemtelers, uit Brabant en Westfriesland, want die werden hier in de jaren vijftig nog in grote groepen toegelaten. Hun meegebrachte koeien stierven aan tropische ziekten dus stappen zij over op bloemen en andere Nederlandse succesproducten. Zo vonden wij onszelf terug in de banketbakkerij van Martin Hollandeise en betrapte ik mijzelf op het feit dat ik tussen de spritsen en de moorkoppen en pak speculaas zat te filmen, terwijl ik een broodje Didam met pindasaus zat weg te werken. Nu jij weer!

25 september Ouro Fino, tweets en foto’s anita

caminho da fe, tosca niterink

caminho da fe, santa

caminho da fe, ouro fino

caminho da fe, mercado

caminho da fe, circus

caminho da fe, ..

caminho da fe , anita janssen en tosca niterink

caminho da fe 4

caminho da fe 3

caminho da fe 2

caminho da fe , tosca niterink 2

caminho da fe , ouro fino 2

caminho da fe , anita janssen

caminho da fe , lucky luke

caminho da 5

barra, tio jao, caminho da fe

barra, ella, caminho da fe

anita janssen, caminho da fe

Klimt en klimt zweet staat op mijn bovenlip, deze caminho da fe is zwaarder dan de camino in Spanje

Was net bij zo’n lekkere dikke kokende Donna , zij vertelde dat wij de eerste Nederlanders zijn die de caminho da fe bewandelen

Truste..gekwaak van exotische dieren… het zachte zangerige Braziliaans op de achtergrond… er wacht weer een zware zure kuiten wandeldag

Na dagen lange tochten door de bergen aangekomen in het dorpje Barra…en wat blijkt ze hebben zowaar een ouwe aftandse computer

Getsie wat een vies hotel…maar er is helaas niks anders in Andradas, het
paraglyding broeinest van Brazilie

andradas, caminho da fe, taxi

caminho da fe , caparinha

Het kriek in pousada natalina zo’n 6 kilometer voor barra, een rustig dagje voor de boeg wel weer flink van de klimmestein

butterfly, caminho da fe

bamboo, tosca niterink, caminho da fe

andradas, caminho da fe

caminho da fe water 2

Er komt een snelgrim aangespurt , hij is van de hartklap leeftijd, haast haast haast de vraag is waarom

We hebben een nieuwe wandelvriend Luiz, een Braziliaanse natuurkundige die ook een beetje Spaans spreekt >>> ouro fini

caminho da fe pelgrim

caminho da fe , vw

caminho da fe , gier

caminho da fe, wild pig

caminho da fe, tosca niterink, water

caminho da fe, tosca niterink, hoed

caminho da fe, tosca niterink en anita janssen

Al 7, ja 7 uur aan het klimmen en nu begint het toch te plensen zo ‘n lekkere tropische bui

Bij ponte vedras, een ijs en ijs koude bergbeek , de wandelvoeten af laten koelen… Nog 10 km te gaan

Dood en verderf langs de kant van de weg… Er ligt een wild zwijn langs de kant van de weg , stinken niet normaal …

Worden ingehaald door jeeps met daarin paragliders die naar dezelfde top gaan als wij
22 Sep
Goedemorgen https://www.youtube.com/watch?v=_VHAVZpBAjY … het is 6 uur in Aguas da Prata tijd voor een nieuw wandelavontuur

caminho da fe, tosca niterink

caminho da fe, paard

caminho da fe, oliva

caminho da fe, anita janssen

heilig bord, caminho da fe

fietsgrim, Caminho da fe

totem, caminho da fe

Tosca niterink, caminho da fe, moe

Leuk hoor een pousada vol met Brazilianen waarvan er zelfs een paar Engels spreken, het is een mooie avond

smoking, caminho da fe

rest, caminho da fe

ponte vedra, tosca niterink, caminho da fe

Caminho da fe,aguas da prate

caminho da fe, zwarte madonna

casa, caminho da fe

fietsgrim 2 , caminho da fe

koffie pluk , caminho da fe

kerk, caminhod da fe

dinna Natalina, caminho da fe

jezus, caminho da fe

keuken, Caminho da Fe

NRC Caminho da Fe 3 (tekst tosca foto anita)

Dag lieve mensen thuis!

Ik moest even indalen, maar nu weet ik het zeker, ik vind Brazilie helemaal geweldig! Zo kleurrijk, zo prachtig vol lieve mensen, je zou bijna vergeten dat we al een vechtpartij achter de rug hebben maar daarover straks, eerst de leuke dingen! Het is hier eigenlijk winter, maar dat zou je niet zeggen, want het is tot vandaag heel warm geweest, gemiddeld 32 graden. Dat is best warm als je aan het pelgrimeren bent in bergachtig gebied met bepakking, tent, kleding, laptop, camera’s (we zijn intussen ook nog een docu aan het draaien, die erg erg leuk wordt) snoeren, proviand en water voor de hele dag want we lopen enkel door Gods open natuur zonder dorpjes.We hebben al drie dagen achterelkaar steeds ruim dertig kilometer moeten bikkelen om van het ene gat naar het andere te komen,’s avonds kunnen wij dan ook geen pap meer zeggen, als wij na het eten in bed rollen.Het eten is hier fantastisch dat komt omdat er in deze contreien,dit stuk van de provincie Sao Paulo, 75 procent Italiaanse immigranten wonen, met der lui mamma’s en inherente kookkunst. Dat neemt niet weg dat ze allemaal der moers taal zijn vergeten en gewoon Portugees praten wat wij slecht verstaan, dus de conversatie blijft hangen in vriendelijk lachen en wuiven en obrigada zeggen en ‘abricosie’, want het is hier heel gezellig. En mooi! De natuur is adembenemend, groen op dit godvruchtig pelgrimspad dat ons voert van de ene zalig verklaarde heilige naar de andere gestigmatiseerde non. Want ze kunnen er wat van hier in de kerken. We hebben nog helemaal geen andere toeristen gezien, wel allerlei inheemse vreemde vogels. Ik zeg vanmorgen tegen Annie, “kijk daar gaat een valk!, en daar nog een en daar nog een!”
Dat zijn geen valken riep Annie, dat zijn Toekans!”.
,,Neen,” riep ik uit,
,,het zijn toch diezelfde beesten als bij ons langs de snelweg, bovenop die gelijknamige restaurants.”
,,Neen,” zei Annie, ,,dat is een fout van Toos, van Gerrit, van de Valk, die beter van de Toekan had kunnen heten, want Toos zei, deze toekan lijkt me wel een leuke valk voor ons embleem.
Enfin dat soort dingen.
Je wordt er gewoon filosofisch van! Verder heb ik nooit geweten dat Brazilie zo’n hoog Lucky Luke gehalte heeft, het is hier helemaal te country en western, we hebben bijbehorende hoeden en kleding gekocht, om ons onopgemerkt tussen de inheemsen te kunnen verplaatsen.

meisje, caminho da fe

Je gelooft het of niet maar we worden onderweg steeds achtervolgd door zwermen gieren, vooral als we langs de kant van de weg gaan zitten of in het stof gaan liggen bijten komen ze met zijn allen boven ons hoofd cirkelen, in de hoop dat een van ons beiden niet meer op staat.
We zijn al heel wat door deze roofvogels uitgebeende koeien, honden en andere knuffeldieren tegen gekomen! O ja, nog even over die vechtpartij, je moet nooit s’nachts een Braziliaanse hotelkamer binnen lopen waar voetbal wordt gekeken en de stekker uit de tv trekken.
Voor de rest gaat het goed hoor! En nog eens oja, het is met bakken uit de hemel beginnen te regenen, morgen moeten we recht omhoog door de modder klimmen naar sao roque da fartura we zitten nu in vargem grande do sul waar we via Santa rita do Passa Quatro, Tambau en Casa branca ( allemaal koffie, mais, sinaasappel en of goudmijn stadjes ) naar toe zijn komen wandelen.En nog iets tot slot, Annie had een teek onder der hoed in der hoofd, is er iemand die weet of dat erg is, ik heb hem er wel uitgetrokken met een pincet.

20 september Aguas da Prata (tweets en foto’s anita)

anita janssen en tosca niterink, caminho da fe

caminho da fe

caminho da fe, vargem grande do sul

Hup en stuurt weer 2 kilo ballast naar huis… Weg dermede
Brazilië >>> Amsterdam

Loopt stijl naar beneden tussen de koffie en bananen plantages

Er komt een jong loslopend stiertje op Tos af gestormd , leuk zo’n rooie rugzak…. Heb um weggejaagd

Lopen tegen een groep Koreaanse pelgrims aan die ook Engels spreken, ook wel eens fijn na 2 en halve week #caminhodafe

De 51-km-per-dag-snelgrim staat alweer te popelen om te gaan … Wij ook maar gaan heel rustig berg af naar aguas de prata 20 km

Een gemoedelijk en lekker etentje in de pousada van Claire en Felix … Buiten donder ende bliksem

Het gaat schemeren er komt een pelgrim aangewandeld hij heeft 51 km door de bergen gelopen.. Wat een prestatiedwang hebben mannen toch

Er schiet een zwart aapje over de weg over

1km voor sao roque da fartura ingechecked in weer een nw pousada, de goedmoedige man des huises is gebiologeerd door voetbal.

Pittige tocht door de bergen ook al is ie niet zo lang 13 km

Als je niet beter zou weten lijkt het in Brazilië of je in de 70-ger jaren rondwandelt..Vierkante Volkswagen busjes zijn hier comme il faut

Luistert naar het oerwoud concert … #Brazilië

Even een verdwaalmoment maar al snel back in track #caminhodafe

Is bijkans dood geknuffeld door de zwartharige ADHD pousada eigenaresse … En voorts gaat de tocht door de bloedmooie bergen

tosca en donna C

De mist trekt over de pousada, dampende koffie, zelfgemaakt brood en boter … Klaar om verder de bergen in te trekken

Er volgt nu een tweet bombardement … 3 dagen geen bereik dus alles opgespaard

De. Pousada queen is een lieverd ze heeft goddelijk gekookt.. Een spectaculaire zonsondergang op de berg die we morgen verder gaan beklimmen

(2) rugzakken uit onze handen en gooide ze resoluut in haar pickup truck… Ik zie jullie over 2 km … 2 km klimmen dat dan weer wel

Bij een okergeel kerkje kwam ze ineens aanscheuren de zwart harige poussa eigenaresse … Ingeënt met een grammafoonnaald, ze trok onze (1)

coffee , caminho da fe

caminho da fe

caminho da fe

caminho da fe

maria, caminho da fe

tosca niterink , caminho da fe

caminho da fe

caminho da fe boom, tosca niterink

caminho da fe

16 september Vargem Grande do Sul
Had net even een gromgrim voor me uit lopen maar we zijn der hoor 29 en nog wat km weggetikt.

Komt aan bij een verlaten pousada, dus dat wordt nog 8 km bikkelen

Stort neer in de schaduw van een maïsveld. Honderden kraanvogels genieten van de maïs sproei installatie

Op het zandpad komt een aardappelboer in een grote blauwe Kuifje truck aangereden, we krijgen 1 1/2 liter water… Nog 15 km te gaan

boom, caminho da fe

gele pijl, caminho da fe

mais, caminho da fe

Tosca Niterink, caminho da fe

Da’s minder zeker 9 kilometer langs een snelweg lopen waar het verkeer met een bloedgang langs scheurt

Stond net naar een kaalgegeten karkas van een koe te kijken toen er inene 10 fietsgrims voorbij kwamen , alweer nieuwe vrienden gemaakt

nieuwe vrienden

band

caminho da fe, tosca niterink

dans 1

fietsgrims, caminho da fe

Er zitten drie Lucky Luke gieren op een hek naar me te loeren… Als ik dichterbij kom klapwieken ze weg

Wandelschoenen onder gebonden >>> Vargem Grande do Sul 30 km , 32 graden ik heb der zin an

Na een wilde Braziliaanse samba party nog even een timelapse in elkaar geknutseld

Aiaiaia op een heel wild Braziliaans feest terecht gekomen …. Dansa dansa

gier

gieren

kuifje vrachtwagen

leuk meisje

Wordt net omhelst door een fragiel vrouwtje met witte stukjes tussen haar tanden AAAh jullie lopen de caminho da fe en daarna: ‘ga met GOD’ … terwijl ze de witte stukjes in mijn snuitje sprietste….Heerlijk…

Dit keer mis ik het niet, het belangrijkste moment van de dag voor de Brazilianen… De lunch

rode tweeling

sorbet

vieze lieve man

water , caminho da fe

werk

Ondertussen in Casa Branca , dwaalt door de stad, zondagsrust. Zo even het caminho da fe materiaal spotten.

14 september Casa Branca

We hebben er weer belachelijk lang over gedaan me we zijn er hoor Casa Branca joegeee #caminho da fe n was geen 29maar 33km

Fok even in de blinde paniek, camera gaf een error aan, bleek een stukje bio muesli in de batterij te zijn gegleden

Krijgt water van een zwangere Braziliaanse ze tapt uit een oker gele watertoren die uit de roodbruine aarde oprijst

Loopt langs een spoorlijn waar een flinke fik heeft gewoed, zure wandelpijn onder mijn voeten

Wiehoe de eerste medewandelaar /snelgrim ontmoet, hij loopt de camino da fe vanaf Tambau in 11 dagen, hij wel … wij doen er wel wat langer over

Terwijl er 6 Toekans over ons hoofd vliegen worden we belaagd door 3 woest grommende keffertjes, aanval afgeslagen

Het pad is bezaait met stukken keramiek, we wandelen steen en keramiek stad Tambau uit 7.15 en het is nu al bloedje heet

Tos vraagt of het of het. Nog ver is… Nou schat het valt wel mee 29 km en der staat geen zuchtje wind >>> Casa Branca

28,5 km voor de boeg >>> Casa Branca mooi dat ons kromgetrokken hotelwaardin geen ontbijt had klaar staan, naar de plaatselijke benzinepomp

Hotel Eliane in Tambau wordt gerund door een stokoud kromgetrokken oud besje met een lieve glimlach

13 Sep
Poe hè 9 1/2 uur gelopen en geklommen om uiteindelijk in Tambau aan te komen … Tijd om te ploppen…

Ligt languit uit te puffen en meteen cirkelen er zeker 20 roofvogels boven mijn hoofd #makkelijkeprooi

Da’s voor het eerst op de caminho da fe dat we 12 km langs een verkeersweg moeten lopen >>> Tambau gelukkig is ie niet zo druk, maar het verkeer wat er is raast voorbij… dood griezelig. We komen onderweg zeker 5 kruizen tegen van automobilisten die het leven hebben gelaten

Een break onder een bamboe bos struik, het bamboe kraakt, steunt en kreunt als een oud zeiljacht op de woeste zee

Er waait een woest waaiwindje richting tambau dat maakt het klimwandelen aangenaam op vrijdag de 13e

aasgieren, Caminho da fe

altaar, caminho da fe

anita janssen, caminho da fe

arbeiders, caminho da fe

Papegaaien krijsen terwijl we het dorp van de heilige Rita uitwandelen. Kan nog net een flats van een schijtgrage papegaai ontwijken

De ontbijtmevrouw heeft een lelijk hoestje hoop niet dat ze in de koffie sprietst

kerkje

kerkje, caminho da fe

koe, caminho da fe

meisje, caminho da fe

nog 444 km

ongeluk 2 , caminho da fe

Porto ferreira, caminho da fe

schedel, caminho da fe

spoor, caminho da fe

tattoo, , Caminho da fe

toegangshek , Caminho da fe

toegangshek 2, caminho da fe

tosca niterink water, caminho da fe

Tosca Niterink, Caminho da Fe

vrachtwagen

walking caminho da fe

Hoopt weer wat boerderijen tegen te komen onderweg om water te bietsen 28 km natuur

5.30 >>> Tambau, het begint te krieken, het belooft weer een mooie warme wandeldag van 28 km te worden
Stond net een timelapse te maken, met op de voorgrond een loterij winkel, de baas bezorgd of ik van plan was de shop te overvallen

beer, caminho da fe

boeren, caminho da fe

bord hacienda Brazilie

boy, caminho da fe

Ondertussen in de kerk van heilige riet in santa Rita do passa Quatro pic.twitter.com/paPklnSJdl

12 september
Ach waarom ook niet, even een dagje niks, geen gewandel, het zwembad lonkt in de pousada…

Goedemorgen 5 uur, in het dorpje van tante Riet 28 km voor de boeg, dat belooft een pittig dagje te worden

anita janssen en tosca niterink, caminho da fe

BT6hiz1IQAElD6D

BTz3ddIIYAAhghl

caminho da fe

caminho da fe, bananen

caminho da fe, bloemen

caminho da fe, santa rita

Krijgt in de plaatselijke kroeg een bidplaatje van de heilige Rita pic.twitter.com/n8CWoCOoNs

Santa Rita do passa Quatro is een kleurrijk dorpje alleen een beetje jammer dat alles al om 19.00 uur dicht is

caminho da fe...

gele lijn

huis museum

ohm

tos maakt zwembad schoon

tosca niterink, bsmbor, caminho da fe

verf huis, caminho da fe

volkswagenbusje, caminho da fe

Aangekomen in het dorpje van tante Riet, santa Rita do passa Quatro zweet gutst aan alle kanten langs mijn snuitje #Brazilië

Water, koel water gekregen van een dame op leeftijd die al 30 jaar in the middle of nowere leeft. Weeë muzak op de achtergrond

tosca niterink, caminho da fe

troep

vrachtwagen

west

Het pad naar boven is bezaaid met sinaasappels. Boven ons hoofd 2 roodwitte synchroon vliegende vliegtuigjes

Wat een schitterend adembenemend landschap

De Braziliaanse verkeersgekte ligt achter ons duiken de natuur in

Worstelwandelt zich omhoog in porto ferreira er staan nog aardig wat hoogte verschillen op het warme program

11 Sep
Na een onrustige nacht, ruzie met de herrie gekmakende voetbal buurman gaan we weer op pad het is 6.15 uur in Brazilië

Wordt zo langzamerhand een soap dit is kamer nr 3 die we hebben gekregen en nog steeds is het een kolere herrie. Ruk als je s’morgens om half vijf op wilt om lekker te wandelen … Heibel in het hotel… Enorme bonje met de dronken hotelbuurman…als twee viswijven tegen hem aan staan schreeuwen en hij, hij hield maar niet op met irritant zijn en herrie maken.. het hele hotel was wakker…Er stonden zeker tien mannen slapjanussen omheen die allemaal niet durfden in te grijpen of iets te zeggen. De nachtportier meneer nam het voor ons op gelukkig

Ruk… buren voetbal overlast in het hotel… Dan is google translate heel prettig …nós queremos uma outra sala , truste

porto ferreira

porto ferreira 2

porto ferreira 3

santa rita

tosca niterink , caminho da fe

tosca niterink en anita janssen

Zweet druppelt in mijn ogen, zure wandelvoeten, maarrrr nous sommes arrivee holadiee, Porto Ferreira

Vraagt zich af waarom er in Brazilië zebrapaden zijn. Steekt met gevaar voor eigen leven over.

10 Sep
Ziet in de verte Porto Ferreira al liggen 20 km wegtikken

Loopt langs dikke vette bamboe, de zon slaat de schaduw weg

Boven onze hoofden zweven grote roofvogels er ligt vast iets dood te gaan

Kitsch spreuk van de dag … Alles wat je thuis laat is mooi meegenomen

Hup hup achter de gele pijlen aan… De caminho da fe is heel goed aangegeven

caminho da fe, stier

caminho da fe, tosca niterink

descalvado

kroeg

kroeg close

loterij

De zon schijnt nog laag door de bomen, blij dat ik zoveel ballast naar 020 heb gestuurd #caminhodafe #wandelen

Flink de pas erin voor ons doen, de natuur is geweldig en een prettige bijkomstigheid het niet al te veel van klimmestein #caminhodafe

6.10 descalvado, Brazilië het dreigt een warme wandeldag te worden…
Expand

Moet nog erg wennen aan de eetcultuur van de Brazilianen, lunch is belangrijk, diner niet

Oei voor niks een timelapse gemaakt in Descalvos, nou ja in ieder geval lekker rustgevend

Ondertussen in Descalvado, 4 kilo zooi naar huis gestuurd, minder ballast. Ik leer het nooit… geen zin om te sjouwen

9 september Descalvada (tweets en foto’s anita)

Wakker gefloten en gekakeld door exotische vogels, de 1kilo tent is zeiknat, mijn termarest matje lek. Goedemorgen … #Brazilië

Slaapt onder een miljarden sterrenhemel, de Braziliaanse cowboys zijn vertrokken. Babilonia is verlaten, alleen wij zijn er nog

Voor ons een open ruimte met daar in eindeloos veel foto’s van doden, Jezus aan het kruis en zwarte madonna’s

Tosca Niterink, Caminho da Fe , Brazilie

Er zijn ook paus aanhang katholieken waar we mogen blijven slapen in …jawel …Sao Carlos maar daar komen we net vandaan, dus hebben we het aanbod afgeslagen

Vallen met onze neus in de Braziliaanse cowboy feestboter… Babilonia bruist. Ben blij dat ik er ben want het was afzien.

Babilonia, Caminho da fe

Babilonia, Caminho da fe, Brazilie

Babilonia, Caminho da fe, Brazilie

Babilonia, Caminho da fe, Brazilie

Babilonia, Caminho da fe, Brazilie

Babilonia, Caminho da fe, Brazilie

Babilonia, Caminho da fe, Brazilie

Babilonia, Caminho da fe, Brazilie

babilonia, Caminho da fe, tosca niterink en anita janssen

Caminho da fe, tosca niterink

Er slingert een rood zandpad , tussen de maisvelden door, heuvel op heuvel af nog geen spoor van Babilonia

Tosca Niterink, caminho da fe

Geen signaal, telefoon , wifi dus ik spaar de tweets op voor later #caminhodafe

Weet niet of je hier op zit te wachten maar ik vind het fijn …

Caminho da Fe

8 Sep
De geur van eucalyptus bomen , haciënda’s, mannen te paard en een hele hele zware rugzak.

Caminho da fe, sao Carlos

Caminho da Fe, Tosca Niterink en Anita Janssen

Anita Janssen AKA rooie reporter, Caminho da fe

Caminho da fe, Brazilie

P1120462

Caminho da fe

Tosca Niterink, Caminho da Fe

Onderweg een hysterische pinkstergemeente bijeenkomst bezocht, het is tenslotte zondag in Brazilië

Caminho da fe

Ti’s winter in Brazilië….32 graden wandelt van São Carlos >> babilonia zweet om mijn bovenlip #caminhodafe

Begint heel rustig aan de caminho da fe een ‘inkomwandeldag’ van Sao Carlos >> babilonia, misschien komen we Loes Haasdijk nog tegen

Wat een schatjes die Brazilianen, net een spontane samba gedanst met een meisje met ronde trillende billen in een snackbar.

De wijn in deze tent is zo goor alsof ze de wc eend erin leeg hebben gespoten …

Mmm da’s minder,in de plaatselijke kroeg in São Carlos genieten ‘tig’ fruitvliegjes mee van onze snack

De weggemoffelde vochtplek op de muur vd hotelkamer is vanzelf in een berglandschap veranderd. Bob Ross eat your heart out

bob ross , caminho da fe

Nog geen stap gelopen maar de eerste pelgrimsstempel is ‘in da pocket’

caminho da fe

Sao Carlos

Sao Carlos

Sao Carlos

sao carlos

Sao Carlos , Caminho da Fe

startpunt Caminho da fe

7 september NRC Achterpagina tekst Tosca, foto anita

Caminho da Fe
We zijn net aangekomen,hier in Sao Paulo,na een uiterst hectische,vermoeiende en omslachtige reis.
De afscheidsconversatie, met Willem, onze goedmoedige buurman uit Amsterdam,met weinig verstand van topografie echoot nog na in mijn hoofd;
“:Dag meiden!”
“Dag Willem! tot over 7 weken!”
“Waar gaan jullie eigenlijk naar toe?”
“Naar Brazilie,Willem!”
“O,leuk!Gaan jullie met de auto?”
Misschien hadden we dat achteraf beter kunnen doen, dan hadden we meer beenruimte gehad en hoefden we niet met een goedkope vliegticket via Washington,waar je tegenwoordig weer een visum voor nodig hebt,staat achterop je ticket,maar als dat niet leest zoals wij… Enfin een hoop ellende, vliegtuig bijna gemist, hand in hand met de stewardess door de slurf gesprint, dat wel.
Na een ellenlange opgevouwen vliegtrip, was ik toch nog eventjes met mijn hoofd in mijn magnetron worteltjes met kipfantasie maaltijd en mijn benen in de nek van een meneer die ik helemaal niet kende in slaap gevallen.Toen ik met droge keel naar de opvouw keuken van de stewardess slaapwandelde, voor een glas water, werd ik rechtsomkeer het gangpad ingeschopt. Hoe ik het in mijn hoofd haalde om mijn seatbelts los te maken, we zaten in verschrikkelijk luchtzakken! Dus ben ik als de wies wiedeweerga terug op die vreemde meneer geschoven .
We vernamen bij aankomst dat het vliegtuig voor ons een noodlanding had moeten maken. Jammer dat wij niet in dat vliegtuig zaten, zei ik tegen Annie, zoiets had ik nu ook wel eens mee willen maken, want het schijnt, dat je daarna van de desbetreffende maatschappij een gratis softdrank naar keus krijgt aangeboden.
Je kunt niet alles hebben, vond Annie,en trouwens, vervolgde ze, ik zag jou toch ook een soort noodlanding maken, op die meneer naast je.
Hier in Sao Paulo, hebben ze ook niet alles! Vooral de arme kinderen (en heel veel grote mensen ook). Ze leven in kartonnendoos dorpen op straat, overal, op de stoep zie je rijen dekens of ademende stukken plastic waar zeer vieze voeten uit steken. Daar liggen er weer een stelletje fluisteren we dan ontzet tegen elkaar, want we zitten nog in een cultuurshock, dat is duidelijk te zien, want de mensen die hier wonen kijken echt niet op of om van al die hartverscheurende viezigheid.

Sao Paulo , Paulista av

Ze stappen gewoon over die uitgehongerde kinderbuikjes heen als ze hun hond naar de trimsalon in petspalace brengen. Een hartstikke leuke grote dieren supermarkt,met autootjes voor honden aan de winkelwagentjes vast en een dierenarts met hondenrolstoelen in de wachtkamer.

hondentrimsalon

Terwijl ik buiten op straat een zwerver zie liggen onder een deken, waar een deel van zijn rolstoel met lekke banden uitsteekt.
Maar zoals ik al zei, de mensen hebben er zo te zien niet echt problemen mee, ze hebben ook een paar goeie oplossingen bedacht voor al die narigheid op straat, zoals bijvoorbeeld ijzeren kooien met hangsloten om hun huisvuil heen, zodat de zwervers daar niet de hele tijd in gaan lopen graaien.
Goed idee, ja toch! Ik denk dat we hier nog een hoop plezier gaan hebben. Over een dag of twee beginnen we te pelgrimeren in Sao Carlos. Maar eerst slapen we een beetje bij, hier in deze stoffige wolkenkrabber jungle, waarin ze vergeten zijn bomen neer te zetten.Vreemd genoeg hoor ik toch ochtendvogels fluiten van geluk…

Indaiatuba 6 september (tweets en foto’s anita)

Ondertussen in Indaiatuba… camino wandelvriendin Emilia opgezocht. We ontmoeten elkaar in 2009 tijdens de camino frances in Spanje. De eerste lange wandeltocht van 750 kilometer door Spanje. Wat een warm weerzien.
Die eerste camino heeft zoveel indruk gemaakt.

emilia ricardi, anita janssen, tosca niterink

anita janssen, fernanda

P1120386

Maar we kwamen nog een oude bekende tegen, Brains van de Thunderbirds…

brains, thunderbirds

thunderbirds

Sao Paulo 5 september

Het is winter in Sao Paulo, ben een beetje underdressed

Sao Paulo

Brazilianen zijn gelukkig niet zo hysterisch als je een foto wil maken van een kind, heb ik wel anders meegemaakt

brazilie

Eenzame Braziliaan wil met geit trouwen maar die eet trouwjurk op.

De wolkenkrabber jungle ligt gelukkig achter ons eindelijk weer een paar bomen

Afscheid genomen van onze lieve airbnb nicht….OV. en metro in Sao Paulo is goed georganiseerd nu richting –> Indaiatuba

Gezellig hoor airbnb er komt nu net een andere vrolijke nicht uit Nantes binnen en wij vertrekken.

Sao Paulo , Paulista av

Anita Janssen & Tosca Niterink, Sao paulo

Tosca Niterink, Paulista av, Sao Paulo

Sao Paulo

Sao Paulo

Sao Paulo

Sao Paulo

Sao Paulo 4 september

Timelapse Sao Paulo – a room with a view

Ik hou van het geratel van de vingers van Tosca over het toetsenbord, de deadline van de NRC hijgt in haar nek, en wat blijkt, dan kan ze inene wel snel een stuk schrijven.

Hele straten vol met daklozen, een straat verderop een fancy honden trimsalon waar een man een rashond staat droog te föhnen

caminho da fe, sao paolo

Sao Paolo

In het woud van wolkenkrabbers fluit een vogel, er is geen boom te bekennen, Sao Paulo #caminhodafe

Sao Paolo, Camniho da Fe

@BiekB het is een grote puist van wolkenkrabbers, huizen en wegen als je komt aanvliegen…bizar

Een vrolijke avond met onze lieve gastheer nicht..maar moe, zo moe 24 uur niet geslapen en er moeten nog foto’s & kopij richting de NRC

Grauwig, het regent, veel daklozen, armoede. Dus een Sao Paulo kroeg ingedoken op de achtergrond bronski beat, make my day

Zo hè, ben wel wat gewend in de loop van de reis jaren maar de 1e indruk van sao Paulo is heavy , wat een dump #caminhodafe

P1120311

Geniet even mee van ons fantastische uitzicht Sao Paolo #Caminhodafe

Via airbnb slapen bij een vrolijke nicht vanuit zijn torenflat uitzicht op de megapool Sao Paulo

Ondertussen in Sao Paulo, doorgereisd na een tocht van zeker 24uur …12 autobanen de stad in, gribus en mega wolkenkrabbers

….heeft een spypen camera bij zich maar moet nog erg oefenen… bij de US douane is er alleen maar heel veel rood haar te zien

Sao Paolo

Het aantal types met veel overgewicht dat hier voorbij trekt is schrikbarend #Washington

Washington

Wat is wifi toch een fijne uitvinding ….ondertussen in Washington —> Sao Paolo #caminhodafe #brazilie #wandelen

Bijna het vliegtuig gemist omdat we nog even op het laatste moment een visum moesten regelen , leve de USA #caminhodafe #brazilie

Staat platgedrukt in de trein en ruik de medereizigers

Vandaag op NU.nl. BN/destem en Shownieuws een geheel bij elkaar gegoogld artikel… wij hebben namelijk geen journalist gesproken.

tosca niterink en anita janssen

Tosca Niterink maakt wandeldocumentaire
Actrice Tosca Niterink, bij het grote publiek vooral bekend van Theo & Thea, gaat een documentaire maken.

In september gaat zij samen met fotografe Anita Janssen een pelgrimstocht over Caminho da Fe in Brazilie maken. Zij gaan deze 525 kilometer lange trektocht vastleggen op film en daar vervolgens een documentaire over maken.

De titel van de film wordt Blok aan mijn been. Het minimale budget voor de productie is inmiddels opgehaald door middel van crowdfunding.

Bijna 500 mensen doneerden de afgelopen tijd een bedrag om het idee van Niterink te realiseren. “Natuurlijk wordt het afzien maar er is geen mooiere manier om een land te zien en te leren kennen dan te voet”, aldus de actrice.

“Geen prachtiger onderwerp voor een spontane roadmovie dan twee uitgetamponeerde dames tijdens een uitputtingsslag in de bergen door een land waarvan ze de taal niet spreken.”

Zwarte Madonna

Op 12 oktober hoopt het duo aan te komen in Aparecida, waar op die dag jaarlijks een katholiekfeest wordt gevierd.Ter gelegenheid van deze viering van de Zwarte Madonna komen jaarlijks 200.000 pelgrims naar het stadje.

De expeditie wordt niet alleen vereeuwigd in een documentaire, Niterink en Janssen gaan ook een dagboek bijhouden dat elke donderdag zal verschijnen in NRC Handelsblad. Ook publiceren zij gedurende hun pelgrimstocht een blog.

Ons crowdfunding project is gister succesvol afgeslotem… met een record aantal sponsors!!! bijna 500. Nog nooit in de geschiedenis van Cinecrowd hebben zoveel sponsors meegedaan, wat een succes mensen en wat een film zal daarvoor gemaakt worden. We hebben er super veel zin in en vinden het geweldig dat zoveel mensen ons het vertrouwen en de pecunia gunnen!!!

Afbeelding 5

WAT EEN SUCCES ONS CROWDFUNDING PROJECT BINNEN VIJF DAGEN HET GEWENSTE STREEFBEDRAG!!! DANKZIJ JULLIE BEDANKT – tosca en annie!!!

Dankzij jullie steun en met een record aantal mensen hebben we in vijf dagen ons streef bedrag bij elkaar weten te krijgen. 8000 Euro is een mooi bedrag maar natuurlijk nooit genoeg om het project te financieren. DUS het project loopt nog door tot we zelf beginnen te lopen.

En bedenk dit..

Het ene geld is het andere niet, dit geld is sympathiek geld , bijeen gebracht door heel veel mensen die zich betrokken voelen, dat voelt heel anders dan geld lenen bij de bank en dat zal zeker zijn weerslag op de film hebben. We maken hem voor jullie!! En om jullie daarvoor te bedanken dat we dit mogen doen is iedereen die nu nog stort of gestort heeft uitgenodigd op onze intieme voorpremiere! – Tosca en Annie

cinecrowd, blok aan me been

Wat er aan vooraf ging ….

Lieve mensen
In deze maatschappij waarin de overheid en de commercie de kwaliteit van film en tv steeds verder uitholt is het voor mensen als wij schier onmogelijk om nog enig tv of filmproject te realiseren. Alles draait om kijkcijfers. Subsidies gaan alleen nog naar de banken. Daarom vragen wij uw steun via crowdfunding om onze nieuwste film; ‘Blok aan me been’ te realiseren. Dat kan al vanaf vijf euro!!

WAT GAAT HET GOED NA 4 DAGEN AL 85% !!

cinecrowd blok aan me been

Wandelroadmovie: Wat gebeurt er als twee uitgetamponeerde dames 525 kilometer door het Braziliaans hooggebergte gaan wandelen

‘Blok aan me been’,  is een wandelroadmovie van twee parade paardjes van het overgangs legioen, Tosca Niterink & Anita Janssen.
In september gaan wij, Anita Janssen en Tosca Niterink,  gewapend met zwaar videogeschut, pelgrimeren over de camino da Fe in Brazilië. De camino da Fe is een pelgrimsroute van 525 kilometer van Sao Carlos naar Aparecida door bergachtig gebied. Dat levert geheid doldrieste, angstige, komische en ook gênante avonturen op.

,,Dames waar beginnen jullie aan,” wordt er wel eens aan ons gevraagd.                                     

Natuurlijk is het afzien maar er is geen mooiere manier om een land te zien en te leren kennen dan te voet. Geen prachtiger onderwerp voor een spontane roadmovie, dan twee uitgetamponeerde dames tijdens een uitputtingsslag in de bergen door een land waarvan ze de taal niet spreken. Vooral onder de strenge camera van Annie, zij laat geen hysterische huil of lachbui , geen aanval van wanhoop, woede spontaan geluk of diepe ergernis ongeregistreerd. Uit ervaring weten wij dat we groot talent om hopeloos te verdwalen en om in de vreemdste situaties te geraken, dat levert bij elkaar prachtige doldrieste films op…En natuurlijk hopen wij onderweg wat meer van het leven te begrijpen, als dat gebeurd bent U de eerste die het hoort!!
Want  ‘Blok aan me been’ wordt niet alleen een documentaire, de avonturen zijn ook vanaf september iedere donderdag live,te volgen in woord en beeld op de Achterpagina van het NRC Handelsblad en natuurlijk op Facebook (tosca niterink, anita janssen), Twitter (rooie reporter) en natuurlijk op deze site .  

camino da fe         
                                   
Op 12 oktober komen we  aan in Aparecida, daar wordt ieder jaar een katholiek feest gevierd om de Zwarte Madonna, een beeldje van 40 centimeter met een blauw jurkje aan te vereren. 
In ons kielzog komen nog 200.000 andere pelgrims naar Aparecida. De Zwarte Madonna werd in 1717 uit een rivier gevist en sindsdien is er een Nationale feestdag omheen gebouwd. En in 1955 als klap op de vuurpijl ook nog een monsterlijke basiliek uit (dat konden ze in die tijd zo goed daar!) ! Nu mensen, genoeg reden bij elkaar om dit project te steunen, want nu de subsidies alleen nog maar naar de banken gaan, moeten wij het hebben van Uw steun !

‘Blok aan me been’ from wild wife adventures on Vimeo.

 
Vind je het belangrijk dat ons gezamenlijk culturele erfgoed wordt verrijkt met de unieke documentaire Blok aan me been ?
ZO NEE: Je hebt blijkbaar genoeg aan de man van Carglass

ZO JA:
Steun deze unieke komi-drama- docu, dit doldrieste wandelroadmovie project.
Bedenk, jou 5 euro kan al het verschil maken !!

Streefbedrag 8000 euro
Als je in je achterhoofd houdt dat een gemiddelde lowbudget documentaire van 30 minuten minstens het dreidubbele kost dan begrijp je dat we er evengoed nog op moeten toeleggen, maar dat vinden we niet erg, dat doen we graag. Omdat docu’s maken voor ons even belangrijk is als eten, poepen en ademhalen.
Het geld besteden we aan geluidsnabewerking, kleurcorrectie, montage, apparatuur.
Tot nu toe hebben we onze docu’s altijd zelf gefinancierd en achteraf verkocht. Dat betekent ook dat we altijd zelf het risico hebben gedragen. Dagen en nachten hebben gemonteerd, camera’s versleten…In al die jaren hebben we nog nooit een cent subsidie ontvangen. Toen we van Cinecrowd hoorden leek dit ons een mooie manier om met jullie, ons publiek, een gezamenlijk project te starten!!

 

anita janssen en tosca niterink
Bedankt! Annie & Tos!!

This entry was posted in Annie's post, interviews, minimovies, pelgrimstocht, reisrepo's, Tosca's columns and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Caminho da Fe

 1. Jeetje says:

  Heel leuk om te lezen en te bekijken.
  Ik geloof alleen dat de feeds het niet doen. Bij mij niet in elk geval. Misschien ligt het aan mij, of misschien ligt het aan het feit dat tekst van 28 september in een postje van 7 september wordt gezet ? Ik weet het echt niet hoor, ik meld het alleen even. Nog een ongevraagde tip voor Anita : vraag aan Tosca of ze af en toe een foto van jou maakt. Druk desnoods het toestel in haar handen. Maar doe het niet zelf. Het web is al vergeven van vreeschlijke selfies. Om het goed te maken : de foto van het hemelse vogeltje naast de gele pijlen omhoog is een hele mooie.

 2. Jacqueline van Oranje says:

  Wat heerlijk en inspirerend om mee te lezen, Tos en Annie. Mijn aangezichtsspieren veranderen van lachstand naar verwondering en weer terug. En wat fijn dat jullie er ook zo van lijken te genieten. Van harte een mooie voortzetting gewenst. liefs, Jacqueline

 3. Ocie Kitchel says:

  I must tell you that it’s hard to find your articles in google, i found this one on 16 spot, you should build
  some quality backlinks in order to rank your webiste, i know how to help
  you, just type in google – k2 seo tips and tricks

 4. I prefer the actual valuable information and facts people provide with your content articles. I am going to save your web site and test just as before below regularly. I am rather a number of I will find out a lot of completely new things here! Good luck for the! I prefer the actual valuable information and facts people provide with your content articles. I am going to save your web site and test just as before below regularly. I am rather a number of I will find out a lot of completely new things here! Good luck for the!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *