Koninklijke weg (5) uitgetamponeerde dames

De koninklijke weg 5 van Baarn naar Kootwijkerbroek 52.9km

We moesten een beetje opschieten, het was lekker weer, dus we hebben deze week twee dagen achter elkaar doorgebikkeld . Zo trokken wij dus door de prachtige bossen van Zeist, bedwongen wij de Utrechtse Heuvelrug (zonder zuurstof) acclimatiseerden wij enige tijd in basiskamp 4 in een gezellige tent bij de piramide van Austerlitz, alwaar wij op krachten kwamen met een bord gevriesdroogde ANWB paddestoelensoep en trokken weer snel verder, want de weersomstandigheden waren goed. Let wel! Er is in de 20 km tussen Austerlitz en de Glind voor vijven geen H(horeca) met een I (invalidentoilet) dus als U moet spuitpoepen van Uw ruimtevaartmaaltijd, moet dat in het volle zicht tussen de nog veel te kale takken voor de tijd van het jaar. Wij raden U dan ook  aan deze route later in het jaar te ondernemen, of zelf  maar het uitzicht over de Gelderse vallei bij landgoed den Treek, maakt de lastige en voor de rolstoelers onder ons, levensgevaarlijke klim buitengewoon de moeite waard.  Deze tocht wordt ook voor visueel gehandicapten aanbevolen, ik zou daar nog wel eens een hartig woordje over willen spreken met de koninklijke kopstukken van de koninklijke wandelbond! Tsss!

Dat brengt me trouwens op iets heel anders! Ik weet niet of het U ook is opgevallen, maar sinds wij de koninklijke route bewandelen, staat ineens het koninklijk huis ook weer volop in de belangstelling! Toeval? Of liften ze een graantje mee met onze wandelhype over de koninklijke weg. Denk er maar eens over na, je kan de tv niet aanzetten of je ziet wel een oranje drama serie, waarin Ellen Vogel Thom Hoffman speelt die Ellen Vogel speelt, die dementerende prinses Juliana in haar nadagen speelt. Het gaat zelfs zo ver dat ze dertig April, onze finale dag waarop we paleis het Loo bereiken, snel hebben uitgeroepen tot konings kroningsdag. Nu jij weer.

Zodra je onder de rook van Barneveld komt, zie je overal achter die lelijke kraakheldere jaren zeventig puntdak boerderijen op getrokken uit van die oogverblindende, medisch ontsmette lichtbeige bakstenen, van die mega schuren staan waar helemaal geen geluid uit komt. Zouden er binnen in het donker scharrelkippen scharrelen met dicht gesmolten snavels? ‘Dat weet je niet,’ zegt Annie, ik lees hier in de wandelgids dat de vlijtige vrome bijbelbeltboeren achter hun gemilimeterde gazonnetjes ook nog eens eindeloos veel plofvarkens in het donker vetmesten. Schattig niet?

Eigenlijk wil ik niet op zo’n slachtveld slapen, maar we kunnen niet meer na 35 km en nemen onze intrek in jeugdherberg de Glind in de Glind. Ze nemen daar ook uitgetamponeerde dames op! Of ze hebben zich ik onze leeftijd vergist, want we kregen ook geen alcohol. Wat doe je dan, je gaat in godsnaam toch maar naar die tv zitten kijken.
“Ik vind dat Paul de Leeuw, hier in dit oranje drama, Willem Alexander best aardig speelt”, merkte ik op.
“Nee, gekkie !”, riep Annie, “dit is echt!”.
En inderdaad het was echt! En hij zei ook nog echte dingen, die hem trouwens veel sympathieker maakten dan dat ik gehoopt had. Ze vroegen namelijk waarom hij zijn toelage van 8 ton niet in wilde leveren. Een normale egoïst als ik zou zeggen, als ze net zo’n toelage had,”omdat het zo lekker veel geld is wat ik voor mezelf wil houden om op te gaan zitten of om leuke dingen mee te doen!” Nee mensen, onze prins niet en dat siert hem , hij dacht niet aan zichzelf hij zeide; ‘als ik die toelage opgeef wordt ons personeel de dupe en vallen er ontslagen”. Prachtig nietwaar? Daarmee zet hij zijn moeder wel een beetje te kijk, want zij zit toch best aardig in haar slappe was, dat zij dan niet zegt ‘joh Willem, ik betaal die werkster wel als het niet gaat, of ik kom zelf wel de ramen bij je lappen, ik heb straks toch tijd zat) Denk daar maar eens over na.

En hierover;
Maak af;

Er was eens een wipkip in Barneveld….

de koninklijke weg verschijnt iedere donderdag op de achterpagina van de NRC. De route loopt van paleis Noordeinde naar het Loo en is 170 km lang. Tekst Tosca, foto’s anita

This entry was posted in pelgrimstocht, reisrepo's, Tosca's columns and tagged , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

5 Responses to Koninklijke weg (5) uitgetamponeerde dames

 1. Margreet Steendijk says:

  Beste dames,

  Zo’n eerste regel is natuurlijk een enorme uitdaging voor een beetje vrouw met fantasie en een vrij weekend. Hier dus mijn bijdrage voor jullie limerick verzoek.
  Fijn weekend en plezierige wandeling, met veel uitspanningen onderweg,
  liefs, Margreet

  Er was eens een wipkip in Barneveld
  Die voelde zich misbruikt en gekweld
  Als ik al wip
  Wip ik alleen met een kip
  En dan nog alleen maar voor geld

 2. ikbegrijp hetniet says:

  over aflevering ‘De Finale’, en dan die foto met Natasja Froger. Een arm over je schouder. Wie staat daar dan schlemielig te wezen? Dat is toch niet Tosca, Tosca ziet er toch anders uit? Ik begrijp het niet. Is dit een grap? Jullie maken het de mensen wel moeilijk!

 3. grzejniki łazienkowe says:

  Games in the in the evening years emphasise motor unit movements and aspect eye co-ordination.
  A Mother or father ad Litem will be usually a break up and family Legislated rules lawyer.

 4. This can make the difference between freedom and jail time.
  After a Form 10 registration statement becomes effective, restricted securities remain restricted and unrestricted securities remain unrestricted.
  Visual distractions result in a motorist taking their eyes off the road, while manual distractions result in a motorist taking their hands off the steering wheel, And cognitive distractions result in a motorist taking their mind off of driving.

 5. Aw, this was a very nice post. Taking the time and actual effort to produce a great article… but what can I say… I procrastinate a whole lot
  and don’t seem to get nearly anything done.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *