Sultanstrail van Svelingrad naar Istanbul

Sultanstrail – wandelen van Sofia naar Istanbul

tweets/foto’s anita , columns tosca (columns verschenen iedere woensdag in de maand augustus t/m september ) op de achterpagina van de NRC, foto’s anita)

Sultanstrail (8)

Een paar uur voordat we Istanbul binnen wandelen zegt Annie nog; ‘ik heb al die weken geen toerist gezien.’
‘Wacht maar, voorspel ik, ‘dat gaat spoedig veranderen. ‘
Hoewel er de laatste keer dat ik in Istanbul was (33 jaar geleden)er bijna geen toerist rondliep (op wat hanghippies na) voorvoel ik dat dit anno 2012 wel anders zal zijn. Inderdaad, Istanbul is verworden tot een toeristenfuik!
Van de chaotische stoffige authenticiteit is niets meer over. In de etalage van een duur restaurant zit de gehoofddoekte schoonmoeder van de bedrijfsleider met een verveeld gezicht Turkse ravioli te draaien.
Ze trekt alleen haar mondhoeken omhoog als er weer een foto van haar wordt gemaakt. De eerste Nederlandse toeristen (twee weduwe vrouwen uit Drenthe,’is seker te hor’n?’ Maar jullie kom’n vaast uut Aamsterdaam weg!”) waar we tegenop lopen hebben een arrangementje via de Margriet, hotel met uitstapjes en ook veel vrij!.

‘Haartstikke leuk.’
Ze hebben elkaar leren kennen op een workshop genaamd; “ samen met margriet in een longweekend zelf een broekrok maken”.
Ook haartstikke leuk, maar dit is toch weer heel aanders, zo apaart!
‘Inderdaad! dit is heel wat anders,’ zegt Annie, ‘ik geloof dat ik een cultuurshock heb.’
We banen ons een pad door busladingen fitte senioren uit alle windstreken.
‘Lady’s,’ roept een tapijt verkoper, ‘are you lost?’
‘Come into my shop and have a cup off thee.’
‘I like your hat,’ roept een andere souvenirturk, but you miss something, I think it’s a shawl! ‘Please come in my,’ restaurant roept een ander terwijl hij met een menukaartin ons gezicht slaat .
‘Kijk daar staat de Ayasofia,’ zeg ik tegen Annie. ‘Waar?’ ‘Daar, links !’
We proberen tussen de speelgoedkamelen, handnaaimachientjes en ansichtkaarten die ons voor de neus gedrukt worden een glimp op te vangen.
‘Ik zie niks!’
‘Daar waar die enorme rij voor staat!’
‘You want sightseeing?’ sprietst een jongen met het verkoopschuim in zijn mondhoeken, ‘only twenty euro’s.’
‘Where are you from?’
‘China,’ zegt Annie.
‘No no, I know you are Russian!
‘Vanwege ons uitgebleekte uitgegroeide wandelhaar denkt bijna iedereen dat we uit Rusland komen!
‘Everything handmade!’
‘Please come in! Make special price for you.’
‘Wegwezen!’ sissen we tegen elkaar! ‘Nergens naar kijken!’ ‘Kijk maar naar de grond!’
‘Madam!’ roept een schoenpoetser, ‘can I polish your shoes?’
Ziet hij niet dat we plastic slippers aan hebben?
We vluchten het park in en klimmen op schoot bij Ataturk.
‘he he Annie het zit er eindelijk op.’
‘Wat ? ‘
‘Het einde..’

Sultanstrail (7) theehuis inzinking, (iedere woensdag op de achterpagina van de NRC foto’s anita tekst tosca)
Sultanstrail 7
Nou mensen we zijn er bijna! We kunnen Istanbul al bijna ruiken! Nog maar 49 lullige kilometertjes dus we zijn er bijna maar nog niet helemaal! Of om de legendarische woorden van mijn schoonmoeder die ze vorig jaar twitterde nog maar weer eens aan te halen: “het einde zit er bijna op!
Altijd weer een weemoedig haast droevig gevoel. Misschien heeft het er ook iets mee te maken dat de herfst bezig is in te zetten in dit prachtige land. Het weder kan de ene dag mooi zijn, warm met strakblauwe lucht en de volgende dag onstuimig,met woeste wolkenpartijen waar zo nu en dan enige druppels water uit vallen die gulzig worden verslonden door de opengebarsten aarde. De bramen en de vijgen, waarvan wij er op onze tocht zoveel hebben geplukt staan nu te verschrompelen in herfsttinten verkleurend gortdroog gebladerte. De ooievaars zijn vertrokken naar warmer oorden en ik zie grote groepen andere trekvogels. Verzamelen ze zich om zich op te maken voor de oversteek naar Afrika? “Neen”‘ zegt iemand, ze komen juist aangevlogen vanuit Rusland om hier de winter door te brengen.
Over trekvogels gesproken, de burgemeester van dit oord (we zitten in Sazlibosna) vroeg of we last hebben van mannen. Onze reputatie snelt ons vooruit. Hij drukte ons zijn gouden visitekaartje in handen met de woorden; als iemand jullie lastig valt , bel me! Nu dat zullen wij flink ter harte nemen! Ik snap best wel waarom de jonge mannen in deze contreien soms een beetje vreemd op ons reageren. Dat komt omdat wij vrouwen zijn en die zie je niet in de dorpen hier. Die leven hun geheimzinnige teruggetrokken leven van kokkerellen en schoonmaken achter de sluiers van vitrages, en lamellen.
Alleen mannen bevolken de theehuizen en de winkeltjes en bepalen het straatbeeld.
Heel af en toe schuift er een gebogen hoofddoek achter het raam van een minibusje door het landschap. Het leven is hier zo ‘unbearable boring, verzuchtte ons een jonge moeder.
Ik mag niet werken van mijn man, heb zelf geen geld en moet hem om elke cent vragen
Er gebeurt nooit wat in dit dorp, behalve dat de mannen de hele dag op hun krent zitten en thee drinken. Hoe zijn de winters, vroegen wij geschrokken. O met een heleboel sneeuw. Maar gaan jullie dan niet leuk skiën in de bergen met zijn allen?
Nee, ‘zuchtte ze andermaal, dan zit ik ook binnen en de mannen zitten in de theehuizen de hele dag thee te drinken. Ik zei het al het leven is unbearable boring. Hoe komt dat toch vroegen wij aan onze gastheer van vannacht, dat de vrouwen niet in de theehuizen mogen zitten op het dorpsplein? Ö “, was zijn antwoord, als ik tegen mijn vrouw zou zeggen je mag naar het theehuis gaan, deed ze het toch niet, want al haar vriendinnen doen het ook niet.
‘Ik heb een beetje een theehuis inzinking,’bekende Annie laatst . ‘Het is overal hetzelfde en dat gestaar de hele tijd. Waarom staan ze niet op met zijn allen en gaan de wc eens schoon maken, want die stinkt zo heftig naar stokoude pis dat er een zoute droplucht vanaf walmt .’.Je weet toch Annie,zei ik, dat mannen niet weten hoe ze zoiets moeten doen,dat soort dingen kunnen alleen vrouwen. Vandaar dat wij eergisteren in Dursunskoy een hele fles chloor hebben omgekeerd in de wc van de burgemeester.
Het hele gemeentehuis stonk ernaar.
Enfin, we gaan nu heel langzaam naar Istanbul lopen, anders zijn we er te snel, ( vandaar dat we een paar dagen hebben uitgerust in een hotel te Karaburun aan de zwarte zee). De Turken begrijpen nog steeds niet waarom wij in hemelsnaam naar Istanbul willen lopen. Neem toch de bus zeggen ze of ik breng je wel even met de auto. Soms snap ik het zelf ook niet meer.
De Imam begint weer te janken door de toeter die uit de minaret steekt, de broodmagere zwerfhond die bij de katten onder de viskar op een hapje ligt te hopen, steekt zijn kop omhoog en doet op hartverscheurende wijze mee.

sultanstrail (6) NRC

Ik zit op het kantoortje van de Muthar (burgemeester) van Akalan te schrijven. Dat komt, het internetcafé was dicht en toen hebben ze dit voor ons geregeld. De burgemeester zelf is een beetje aan het rommelen met de lamellen. Er schieten mij alleen teksten van bromsnor (uit Swıebertje) te binnen; ‘jazeker meneer de burgemeester, jawel meneer de burgemeester.’
Toen ik vannacht wakker werd had ik geen idee waar ik was,totdat ik omhoog kwam en mijn kop stootte aan de onderzoekstafel en de eendenbek met een klap op de grond viel!
Ik wist het weer, we hadden gistermiddag van iemand van de jandarmerıe,(gendarme) de sleutel van het gezondheidscentrum gekregen om aldaar de nacht door te kunnen brengen. Niks geks hoor ın deze contreien, we hebben al twee maal eerder in een dokterskamer geslapen en eenmaal op het politiebureau. De Muthar regelt overal altijd een fijne slaapplaats voor je, dat is hij als dorpshoofd en moslim verplicht. We hebben trouwens gisteravond bij de muthar in de vestibule met zijn vrouw en zijn moeder gedanst, op muziek uit hun mobieltje. Opoe ging ook spontaan paprika’s voor ons bakken in de houtoven buiten in de tuin! Want de gastvrijheid kent nog steeds geen grenzen tot op het verstikkende af. We moeten ons regelmatig losrukken.
Ook zijn we al een paar keer levensgevaarlijk verdwaald. Gelukkig zijn we gered door een houthakker. Nu durven we niet goed meer die etappes uit de wandelgids te doen. Vooral als erbij staat: het pad is in de zomer vaak moeilijk te vinden, zorg dat je voldoende water bij je hebt en een goed kompas. Of er staat, als je vast komt te zitten in het bos kun je de veldwachter bellen met zijn mobiele nummer erbij. De schrijver van het wandelboek vergeet wel eens dat hij wel Turks spreekt en wij niet en dat de turken hier in deze streek behalve hello geen woord Engels of Duıts spreken.
Hoewel, er waren gisteren een paar jongetjes van een jaar of tien die Hello naar ons riepen en daarna ‘I wanna fuck you’. En dat terwijl we even daarvoor een vijftienjarige potloodventer hadden ontmoet. Wij stonden te liften, vanwege het feit dat we dat enge bos niet in durfden en er bleef maar een jongen om ons heen drentelen. Dus we hadden iets van rot nou op joh, zo krijgen we nooit een lift. Hij ging aan de overkant van de weg staan en we kregen nog steeds geen lift. Tos jij moet ook niet vooraan gaan staan met je ouwe kop, zei Annie. Ze had het nog niet gezegd of de jongen floot. En daar stond pontificaal zijn half stıjve snikkel in het rond te slingeren.
Die jongens gooien zelf de hele dag met stenen naar honden, dus nu mochten wij dat ook eens doen…

TWEETS/FOTO’s (anita)
Wat maken sommige Turkse boeren er een enorme teringzooi van, plastic , blikken, vuilnis en daartussen loopt het vee te scharrelen

Het is maar goed dat er een boer bij was want een gevaarlijk agressieve hond nam een sprint richting onze benen

Ziet een desolaat wandellandschao opdoemen

Het landschap ziet eruit als het decor van babel, denkt er zelf een muziekje bij

Fok Verdwaald afslag gemist en zeker 4 km de verkeerde kant op gelopen terug dan maar

Er ligt een adder op de weg , hij glimt en is nog niet stijf , wel dood

Slaapt vannacht op een dokterspostkamertje in doganca , de zuustoffles staat al klaar, kan alleen de eendenbek niet vinden

Bij het dorpshoofd heerlijk gegeten en met oma gedanst op muziek uit een mobieltje

net een aardig gesprekje gehad bıj Omroep max live vanaf de Sultanstrail.. helaas veel te kort .. we konden nog niet eens vertellen dat we de sultanstrail lıepen.. maar we krıjgen ın oktober live een herkansıng

er wordt hıer flink gejaagd… zıet overal lege patronen liggen

heeft geen zın om te spoorzoeken door het ınmense eıkenbos –> develi neemt de stille asfatweg naar Caveskoy –> Vıze

Trekt rijpe vıjgen en walnoten van de bomen, bij wijze van ontbıjt

Terwıjl op de Turkse prairie geen zuchtje wind staat .. wappert er blijkbaar ın NL een stevige blauwe wind


Geen spatje wind geen Zuchtje schaduw

Zure wandelmigraine onder mijn voeten

Het leven is ondraaglijk saai zegt
Een 30 jarige Engels sprekende moslima, die rookt, drinkt en geen hoofddoek draagt kucukyoncali ,

Bruiloft -Er wordt wat afgesmoest als tos en ik op de bruiloft op de kleffe witte plastic bruiloft stoelen gaan zitten, er klinkt een vette disco dreun

De bruid draagt een donker groene prinsessen jurk , er zijn ook moderne meiden maar de paars roze hoofddoek is dominant

Een kat in het dorp heeft zo’n honger dat ie zelfs brood eet
#dierennoodinturkije, we hebben al heel wat worst voor de hongerlijers gekocht

Tos schrijft haar stuk voor het NRC in de kamer van de burgemeester van akalan

De was hangt vrolijk te wapperen op de rugzak, mijn sokken gedroogd boven het fornuis

Het bos begint herfstig te kleuren

Vlak Voor de bui rollen/lopen we het dorp binnen, dat betekent uitstel van het poncho moment

besnijdenisfeest

Wandelt door een bunker landschap

Gehavende benen door gemene bramenstruiken

Ziet vanaf een berg de zwarte zee liggen, mooie wandeltocht trouwens

Verdwaald …. Om ons heen bergen en bos , minstens een uur terug lopen naar de laatste blauwe pijle pijl

Te link, Te eng om door te lopen in dit uitgestrekte woud zonder markeringen dus we gaan na 4 uur dwalen terug

Water is op, dorst

En toen, toen waren we weer terug in het dorp waar we 7 uur geleden zijn vertrokken …

Ouderwets gelift, naar de zwarte zee, waar de zee tegen de kust beukt

sultanstrail (5) NRC achterpagina

We lopen door prachtıg goudglanzend glooıend landschap,van zıch naar alle wındrıchtıngen uitstrekkende velden met dode zonnebloemen.De pitten zıjn eruit geschudt en de stengels worden straks verzameld om van de wınter de kachel mee aan te maken.
Wat een opluchtıng al dıe prachtıge landweggetjes na al dıe kamikaze wandelıngen langs de Bulgaarse snelwegen!
Sedat Cakır (vader van de sultans traıl en schrıjver van de wandelgıds over dıt Turkse deel) verdıent een standbeeld! Deze route ıs werkelıjk prachtıg en voert ons over zandpaden en karresporen van het ene gastvrıje gehuchtje naar het andere.
Wat ook een opluchtıng ıs (en wel een zeer grote) ıs dat we de Kampeerspullen naar huıs hebben gestuurt. inclusıef tent, dat scheelt 7 kılo aan ballast in de eenwıelige wandelkar.
We begonnen dat ding te haten, om beurten moesten we een uur met dat almaar zwaarder wordende ding zeulen, op het laatst leek het bijna als of je een dood paard achter je aantrok.
En we kregen er ook wandelblessures van, zoals blaren en voetbalknieen !.
Nu we geen tent meer hebben moeten we ons regelmatıg verlaten op de gastvrıjheıd van de Turken.Dat maakt dat we op de meest uıteenlopende plekken slapen.Soms gewoon bıj mensen thuıs. Soms gebeurt het zelfs dat zıj op de bank gaan liggen en wıj ın hun bed moeten.
Vannacht, ın Kaynarca,ın zo’n kraakheldere Turkse logeerkamer geslapen, met roze en lıchtblauwe kanten beddespreıen (en alle denkbare wılde bloempatronen over elkaar heen op de bank en de vloer. (kent het wel) Ze hadden zelfs een tule kapmantel om de wasmachıne gedrappeerd (zıe foto) zag ık vannacht tot mıjn schrık toen ık slaapdronken de vlotter kapot trok. Je maakt altıjd wel ıets stuk ın zo n poppedeıne settıng!!
Een paar dagen terug, ın Ortakci mochten we van de ımam ın de tuın van de moskee slapen. Nıet ın zıjn huıs want zıjn vrouw was er nıet en dat zou alleen maar aanleıdıng geven tot geklets! Kom Annıe zeı ık,de lommerrıjke tuın ınspecterende, we gaan daar ın dat glazen prieeltje lıggen met al dıe kraantjes. De volgende ochtend vernamen wıj, dat wıj ın de heılıge voetenwasruımte hadden geslapen, ıets wat volstrekt nıet de bedoelıng was. De polıtıe had nog aan de deur gestaan om ons eruıt te gooıen, maar ze kregen ons nıet wakker.
Dat gebeurde pas toen we opgeschrıkt werden door keıharde toeter muzıek en getrommel. Een uıtgelaten menıgte was voor ons neus om een ın het wıt gehuld prınsje aan het heen dansen.Bıj enıg navragen bleek het om een besnıjdenısfeest te gaan.(zıe foto).
In Kırklarelı hebben we de uıt dertıenzoveel stammende Hamam bezocht. Dıe sınds dertıenzoveel ook nıet meer gelucht en gepoetst was zagen en roken wıj.
De moderne vrouw maakt er geen gebruık meer van vertelde men. Zeer begrıjpelıjk! Maar wıj hadden helaas al een afspraak gemaakt voor een authentıeke wasbeurt.Er werd een levensgevaarlıjke vrouw besteld, een dıkke reuzın ın een jas tot op de grond met een hoofddoek waar een brıl uıtstak.Ze beval ons om ons uıt te kleden,trıllend begaven we ons, ın onze handdoeken gehuld naar de mameren wasruımte. Een ronde ruımte met kraantjes en ın het mıdden een marmeren
Wıe dacht dat de Turkse vrouw preuts ıs heeft het mıs.Even later verscheen onze vrıendın ın enkel een enorme gele onderbroek zwaaıend met haar dubbel D tıeten.Wat er toen gebeuırde zal ık u besparen. want het was een nachtmerrıe.We zıjn op dat hakblok verschrıkkelıjk door haar te pakken genomen.Hebben met zıjn tweeen uren ın het zeepsop en onze dode huıdcellen lıggen glıjen terwıjl zıj als stootkussen fungeerde en op ons ınbeukte.We waren blıj toen we buıten stonden !
Je maakt wat mee!

De beekjes van kaynarca, tevens koelkast http://ow.ly/i/V9GG

Wandelt kaynarca binnen, een vrouw roept meraba en geeft rijpe vijgen

Verdwaald en back on track, uskupsedere

Lopen door het openveld richting een watertoren en worden belaagd door hordes vliegen

De Turken houden om de haverklap een bus aan omdat niet snappen dat we willen lopen
Fok Verdwaald afslag gemist en zeker 4 km de verkeerde kant op gelopen terug dan maar

Het landschap ziet eruit als het decor van babel, denkt er zelf een muziekje bij

Het is maar goed dat er een boer bij was want een gevaarlijk agressieve hond nam een sprint richting mijn benen

Wat maken sommige Turkse boeren er een enorme teringzooi van, plastic , blikken, vuilnis en daartussen loopt het vee te scharrelen

heeft geen zın om te spoorzoeken door het ınmense eıkenbos –> develı neemt de stille asfatweg naar Caveskoy –> Vıze

Trekt rijpe vıjgen en walnoten van de bomen, bıj wijze van ontbıjt

Terwıjl op de Turkse prairie geen zuchtje wind staat .. wappert er blijkbaar ın NL een stevige blauwe wind

Gezelligheid, vanmiddag live te gast vanaf de sultanstrail bij het tv pr. Van myrna en frank du mosch, omroep max #wandelen

Bij het dorpshoofd heerlijk gegeten en met oma gedanst op muziek uit een mobieltje

Slaapt vannacht op een dokterspostkamertje in doganca , de zuustoffles staat al klaar, kan alleen de eemdenbek niet vinden #sultanstrail

In ieder dorp hetzelfde tafereel, de theehuis Turken staren, theedrinken en weer verder


Heuvel op heuvel af ( de route heeft nauwelijks hoogte verschillen ) nou nauwelijks

Rust even uit onder een mega plataan van 814 jaar oud in cakili, Turkije

er komt een stoet voorbij in het midden staat een verlegen prinsje,er wordt gedanst er wordt getoeterd,hij wordt besneden #sultanstrail

rooie reporter ‏@rooiereporter
In b.gerdelli rent onze Turkse gastvrouw rond met de insecten verdelg spuitbus, ik word er duizelig van

Te gast bij een Turks Berlijnse familie die konden het niet aanzien dat we wilden kamperen

Wandelt suloglu binnen waar net een hartverscheurende begrafenis aan de gang is
Een herder bij een stuwmeer waarschuwt voor drijfzand en begint steeds harder te schreeuwen omdat hij denkt dat we het niet begrijpen

Krijgt grote stukken sappige watermeloen . Wandelen van Sofia –> Istanbul

Gaat voort, heuvel op heuvel af, er waait een aangename wandelwind, we komen niemand tegen

Heerlijk ontbeten in de tuin van de imam met zijn grijze ogen

Denk dat we de eerste vrouwen zijn ter wereld die in het Washok van de moskee hebben geslapen #magnatuurlijkniet

De imam heeft 1 grasmaai schaap, boreh, die scharrelt lekker rond de moskee #sultanstrail
Van de imam met zijn grijze ogen en vriendelijke glimlach mogen we in zijn zelf gecreëerde oase slapen …

Ons einddoel ortakci, nu nog een slaapplaats versieren nu we onze tent naar 020 hebben heen gezonden

in Kiraklareli in een hamam vuit 1385 onder handen genomen door een woeste Turkse met een grote gele onderbroek en een hangende cup dubbel D

Sultanstrail (4) NRC achterpagiba

Beste lezers, mijn welgemeende excuses, ik heb u vorige week bang gemaakt voor niets! In Dimitrovgrad (Bulgarije), staat helemaal geen lekkende kerncentrale! Daar staat slechts een lekkende kolencentrale !Er staat er wel eentje in Dimitrovgrad (Rusland) verklapte mij een lezer .Verwarrend he??En hij zag er ook zo uit als een echte kerncentrale met een paar van die grote betonnen diabolo’s, U kent het wel .Dus ik heb mijn sticker op de verkeerde centrale geplakt. Maar ik maak het volgend jaar goed, want dit euvel bracht mij op een idee. Een nieuw wandelproject! Volgend jaar doen wij een kerncentrale trail. Dan wandelen wij voor straf van Borssele via Petten, Wunderland Kalkar over Chernobyl naar Dimitrovgrad in Rusland!
Over straf gesproken, we zitten hier aan de Turkse Grens ,via Svelingrad en Kapitan Andreevo ik vind het hier afschuwelijk, vanwege die tientallen dubbele opleggers met koeien die hier in de brandende zon staan te wachten . Eyes on animals, had ons opmerkzaam gemaakt op de wantoestanden met veetransporten in dit Bulgaars Turks gebied. Dus we zijn eens even gaan kijken of dat wel klopt. Tja ik wil immers niet nog meer vergissingen maken .En ja hoor, enig speurwerk leerde ons dat er wagens vol dieren staan in hun eigen stront en bloed. Dappere Annie heeft er foto’s van gemaakt terwijl ik op de hotelkamer laf zat te snotteren. Ik was nog helemaal beroerd omdat ik met eigen ogen had gezien hoe ze bij zo’n laadstation met ijzeren staven weer het veetransport in werden geslagen. Het is de bedoeling dat de dieren hier uitgeladen worden om vierentwintig uur te kunnen rusten en te eten en te drinken. Daar wordt met de pet naar gegooid en er zijn nauwelijks voorzieningen voor en dat terwijl ze al dagen onderweg zijn. Ze komen soms helemaal zelfs uit Ons eigen gezellige Nederland aan gehobbeld! Jawel! Alleen al deze week, hoorde ik van de eigenaar van Royal Haskovo een animal station point in Stamboliyski wat zich wel aan de regels houdt , kwamen op een van de vijf overlaadpunten 22 dode stieren aan .Lees de rest van deze narigheid maar op onze site www.wildwifeadventures.nl , als je tenminste durft! Ik zou zeggen neem nog een Turkse worst! Wat ? Of je nog Turkse worst lust!
Te slotte nog wat leuks! We zijn Nederlanders tegen gekomen. Ik zei tegen Annie,”kijk die hoed die die vent op heeft (Het was een soort luchtige cowboyhoed van kunststof met gaatjes erin, je hebt er ook schoenen van) die hoed wil ik ook, waar zou hij die gekocht hebben?” Op het Zuidplein in Rotterdam”, riep zijn vrouw. Het bleken jehova’s getuigen te zijn, die twee weken fanatiek te keer gingen in de portalen van Svelingrad. Als je de blijde boodschap brengt in dit weer, sprak de man heb je zo’n hoed wel nodig.
Ik heb ook een blijde boodschap, vanwege de hitte zijn we er een paar dagen tussenuit gepiept geweest, naar de zwarte zee. Daar hebben we twee vriendinnen gemaakt (zie foto’s), eentje met een pompoen van 114 kilo en eentje met een skippy bal van om en nabij ook zoiets!

tweets
Mijn pelgrims staf komt goed van pas om een stel grote agressieve honden van me af te houden #sultanstrail

De weg slingert zich door het Turkse landschap,eindeloze velden met verdorde zonnebloemen die hun kopjes laten hangen

Heeft last van meevlieg vliegen die irritant rond mijn oren zoemen

In de ochtend lijkt het veld goudgeel in de middag dor en droog

Er scharrelen twee bobbels door de tuin van het politiebureau waar we de nacht hebben doorgebracht, het zijn landschildpadden

Hoe aardig is dat we zijn echt te gast, ze willen niks hebben voor het eten en voor het slapen #sultanstrail #gastvrij #Turkije

@Eyes_on_Animals geen dank voor dierenwelzijn hebben we graag een vertraging over

We slapen vannacht op het politiebureau aangeboden door het dorpshoofd -paleis bij de witte bron-drinken thee en eten vijgen #sultanstrail

Vervloekt de 1-wieligewandelkar, heuvel opwaarts

Krijgt een watermeloen van 4 kilo aangeboden, niet zo handig is als je aan het wandelen bent maar dat snappen de gastvrije Turken niet

Dorstig van uitgedroogde landschap komen we aan in kemalkoy daar krijgen we in het theehuis bijkans een stempel vd sultanstrail opgedrongen

Stukje maken voor de NRC en dan wandelen we weer verder over de sultanstrail richting edirne

Zag bebloede dieren in de veetransportwagens op de grens van Turkije en Bulgarije #inspecteurvoor1dag

Als het veetransport na 17.00 aankomt zijn de douane inspecteurs weg en staat het vee dus soms 15 in niemandsland zonder voorzieningen..

Is even naar niemandsland gelopen Turkije/Bulgarije en zag 6 veetransportwagens, in 3 wagens lag
het vee in hun eigen stront…

@Eyes_on_Animals morgen loop ik nog even de grens over om beelden te schieten veetransporten Turks Bulgaarse grens, #misstanden

Zo boos over wantoestanden bij #veetransporten. Lees TL @rooiereporter Ik ben er klaar mee! #PVDD wordt het.

heeft gezien dat documenten worden vervalst zodat het lijkt of chauffeurs van veetransporten zich aan de regels houden #corrupt

@KlaasPals ik eet al zeker 17 jaar geen vleeszag dat de veetransporteurs soms wel 15 uur moeten wachten in een stukje niemandsland aan de Turks/Bulgaarse grens

hoorde dat de EU geen zak doet aan de misstanden bij de veetransporten aan de Turks/Bulgaarse grens

werd het terrein van petline (waar dieren worden geslagen) afgeduwd #veetransport Turks/Bulgaarse grens

zag dode dieren die van de dorst zijn omgekomen in veewagens (deze week al 20 stuks) #inspecteurvoor1dag Turks/Bulgaarse grens

hoorde dat het vee soms wel 30 tot 40 uur niks te drinken krijgt tijdens de veetransporten #inspecteurvoor1dag Turks/Bulgaarse grens

zag hoe koeien en stieren met ijzeren staven de vrachtwagens in werden geslagen #inspecteurvoor1dag aan de Bulgaars/turkse grens

Vereerd dat auteurs bestseller #klimmennaarkruishoogte tijd vrijmaken tijdens #sultanstrail om voor ons inspecties te doen @rooiereporter
We gaan straks inspecties uitvoeren voor eyes on animals.——> vee-transporten grens Bulgarije —> Turkije

na een dagje ploeteren, lees wandelen zijn we de Turkse grens overgestoken…
@Eyes_on_Animals zag ze nu wel staan in niemandsland waar we zelf weer hebben lopen dwalen op zoek naar een visum

Er staat een lint van vrachtwagens voor de grens naar Turkije, nog geen veetransport gezien


We leggen pijlen zodat andere wandelaars niet verkeerd lopen zoals wij
De 1 wielige wandelkar hangt scheef , nadeel, je moet hem heel gelijkmatig inpakken

Volgens mij hebben we het Landweggetje gevonden richting generalovo
Natuurlijk meteen weer verdwaald, de weg gevraagd bij het plaatselijk kerkhof

Wild stickers plakkend svilengrad uit gewandeld

bindt de wandelschoenen onder en loopt naar de Turkse grens , 26,5 km voor de boeg
Florencetossiegale heeft weer alle poezen van svilengrad gevoederd

Wat een pure ongezelligheid waar we langs komen, zo lelijk dat het bijna weer mooi wordt http://via.me/-4p3mzq6

Architectuur en Bulgarije is geen geslaagde combinatie http://via.me/-4p3mykq

This entry was posted in pelgrimstocht, reisrepo's and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *