Zes uur lang de ballen uit je broek hupsen

In het kader van de Gay Pride blikken we vooruit op de botenparade door de Amsterdamse grachten van aanstaande zaterdag, Dit doen we door diep down in de voorbereidingen te duiken. Er komt nog heel wat bij kijken, voordat zo’n versierde schuit met dansende nichten en potten de trossen los kan gooien. Vergis je niet! Was het drijvend defilé vroeger een ongeorganiseerd zooitje, waar elke homo met een rubberboot en elke pot met een zinkend vlot aan mee kon doen, anno 2012 is dat wel anders.

Het is inmiddels uitgegroeid tot een bloedserieuze optocht te water met peperdure (voor de gewone homo niet te betalen) themaboten, die zich met gemak kan meten aan het bloemencorso van Aalsmeer of met een landelijke happening als Koninginnendag. Waarvoor een evenredig aantal feestvierders en wildplassers met oranje of in dit geval gekke roze hoofddeksels vanuit de provincie en masse en met extra treinen naar Amsterdam drommen.

Reden om de voorbereidingen van dit spektakel serieus te onderzoeken.

We wilden eigenlijk bij de VVD-boot gaan kijken, tijdens het repeteren van danspasjes op Abba-muziek. We hadden ons verheugd op een zweterig gymnastieklokaal met dito homo’s (en gewone hetero’s die solidair zijn, dat mag tegenwoordig ook, dat moet zelfs want elke themaboot streeft naar gemixt). Maar helaas, een woordvoerder liet ons weten dat de VVD-boot dit jaar geen universele danspasjes meer doet, omdat de VVD-themaboot staat voor individualiteit. Begrijpelijk vonden wij, maar wel jammer. Hopelijk dat het geen trend aan het worden is. Kunnen we dan niet even komen kijken bij het versieren van de boot, probeerden we nog, bij het opblazen der roze ballonnen . „Nee, dat doen we pas op de dag zelf. dat komt, we huren die boot maar een dag. Dat is een rib uit ons lijf genoeg!”

Hoezo? vroegen wij.

Welnu, was het antwoord, ze zijn aan die ene dag, compleet met boot , schipper en ballonnen, dat wel, al zo’n 16.000 euro kwijt! De VVD heeft geen geldboom in de tuin van het clubhuis staan, er komt maar een deel uit de partijkas, de rest moeten ze verhalen bij de opvarenden. Iedereen die meevaart betaalt 50 euro entree!

Jeetje, zeiden wij geschrokken tegen elkaar, dan is het maar evengoed mooi dat ze voor dat geld ook niet nog eens uren een potje moeten gaan staan dansen tijdens de optocht.

De angst slaat ons om het hart, straks hebben alle themaboten het bijltje erbij neergelegd. Als het zoveel kost!

Gelukkig, de cultuurboot, van gefuseerde overkoepelende cultuurorganisaties, zoals musea en aanpalende theaterdingesdanges danst nog wel. En hoe! We treffen ze op de binnenplaats van het Amsterdam Museum.

In de openlucht, met een loeistrakke, strenge professionele dansjuf. Dat zie je meteen. Ze staan te zweten in de middagzon, de juf weet van geen ophouden, zelfs niet als donkere wolken zich samenpakken. Ze moeten er maar aan wennen, zaterdag moeten ze ook bij elk weertype doordansen. Ze beginnen ’s ochtends al met een twee uur lange warming-up in kostuums op de boot, en daarna moeten ze tijdens de optocht ook nog eens vier tot zes uur non-stop de ballen uit hun broek hupsen!

„Het is topsport”, hijgt de mee dansende Björn Stenvers van het overkoepelend cultuurorgaan in de pauze. „Ik doe mee voor de lol, want ik ben helemaal niet zo goed in dansen, maar ik vind het enig om mee te doen. Die man daar in die rooie broek,” hij wijst naar een middelbare, uitgelaten homoseksueel met een stoppelbaardje, „dat is Hans, directeur van Citymarketing, een fusie tussen het Uitburo en nog wat cultuur.” Oh interessant, roepen wij in koor. „Hans danst als geen ander, daarom zetten we hem elk jaar vooraan.”

Hoe houden jullie dat vol, zes uur non-stop dansen?

„We hebben alleen maar gezonde dingen aan boord, krentenbollen, müslirepen, appels, komkommers, worteltjes en water, heel veel water.”

Geen Snelle Jelle?

„Ha ha ha ja! Maar vooral water. Er wordt nauwelijks alcohol gedronken, hebben we in eerdere jaren wel geleerd, we staan echt te topsporten.”

Hoe krijgen jullie dat allemaal naar binnen tijdens het dansen?

„Gewoon even snel tussendoor. We hebben bij iedereen een gezond voedselpakketje binnen handbereik gelegd. En water natuurlijk, daar is echt het meeste behoefte aan. Water water water!”

Natuurlijk. En wat is het thema van de boot?

„Omdat we een cultuurboot zijn, met verschillende ingangen, hebben we ons op een gemixt thema laten inspireren. Enerzijds” – hij pakt er een paar fotokopieën bij – „Les Misérables, qua theater, en dit schilderij” – hij toont ons een foto van een barok schilderij met in het midden een vrouw met blote borsten.

Oh, dus de vrouwen gaan topless!, roepen wij verheugd.

„Nee, iedereen krijgt een zwart T-shirt aan en een zwarte broek. Wij hebben ons enkel laten inspireren. Omdat we een cultuurboot zijn.”

tekst / interview Tosca en Anita dit artikel verscheen 2 augustus in de NRC Binnenland

This entry was posted in Annie's post, Tosca's columns and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

2 Responses to Zes uur lang de ballen uit je broek hupsen

  1. suzy says:

    Hé, jullie moeten een Tweet button op de site zetten. Dan kan ik de artikelen tweeten!

  2. I was very ecstatic to discover this site on yahoo.I wanted to say thank you to you with regard to this good article!! I certainlyloved every little bit of it and I’ve you bookmarked to check out new stuff you post.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *