Gemier

columns van Tosca verschijnen in de Esta

Gemier

Kijk uit, mieren!”, roep ik regelmatig tegen Annie. We zijn nu een week of zeven aan het lopen door Spanje en op onze weg (vaak zandpaden met keien of andere obstakels uit de natuur) komen we regelmatig mieren tegen. Omdat ik niet wil struikelen of zwikken loop ik de meeste tijd naar de grond te kijken en daar is heel wat te zien, o.a. heel veel mieren.
Je kent ze allemaal wel die kleine diertjes. Altijd bezig, zenuwachtig rennend op niks af lijkt wel, of in optocht achter elkaar slepend met weet ik het allemaal, broodkruimels, half ontlede wespen, de een draagt een vleugel de ander heeft de angel tussen zijn kaken en met zijn vieren sjouwen ze het geel zwart gestreepte bovenlijf over de weg, als een reusachtige zitzak. Waar naar toe? Geen idee! Waarom, weet ik ook niet precies, eten, om een muurtje mee op te bouwen? Ik bleef ze maar tegen komen, hele rijen achter elkaar op de paden, in mijn schoenen, verdrinkend in een plas water, altijd bezig en misschien omdat ik niet veel anders te doen had bleven de vragen maar rijzen. Waarom doen ze zo gevaarlijk, kruipen ze in mijn mouwen, liften ze mee om doodgedrukt te worden en vanwaar al die optochten om de tien meter, vaak over het pad, heel riskant ook, want mensen en kuddes schapen, stappen er niet altijd omheen .Ik zag ook die gaatjes in het zand waar ze allemaal uitkwamen en in verdwenen. “Hebben ze daar hun huis? “Ën zo ja, wat doen ze daar dan de hele dag, en waarom en met zijn hoevelen en hoelang dan wel?”
Goede raad is duur, hoewel ik heb de mier uit pure mierschierigheid gegoogled. En wat schetst mijn verbazing……de mier is het meest succesvolle dier ter wereld, ze leven overal behalve op Antarctica,hun biomassa is de grootste van alle diersoorten inclusief de mens. Dus als we met alle soorten op de weegschaal gingen staan zou die doorslaan op het gezamenlijk gewicht van de mier.
Nog iets,mieren leven in kolonies in een matriarchaat. Dat wil zeggen een vrouwen gemeenschap met een koningin aan het hoofd, die soms wel tien tot 15 jaar oud kan worden, ligt aan de soort (15.000 soorten!) De Spaanse mier die ik zie leeft onder de grond,met de koningin die eitjes legt en werkmieren, verkenners, soldaten, verpleeggmieren die de larven verzorgen. Je hebt keukenmieren die voor voedsel zorgen, boeren mieren( ze houden luizen als koeien), als werkslaaf of voor het vlees!
Andere vrouwtjes leggen, eitjes die worden opgegeten en komen sporadisch uit. Omdat ze nutteloos zijn want daar zitten alleen mannetjes in. Als die blijven leven krijgen ze vleugels en na een regenachtige dag stijgen ze tien centimeter op (als in een droom waarin je niet goed kan vliegen) en paren met de koningin, daarna sterven ze onmiddellijk, hun taak zit erop.Wat je over de grond ziet lopen zijn vrouwtjes, die eten zoeken en bouwmateriaal voor hun uitgebreide ondergrondse steden.Wat in je onderbroek kruipt zijn verkenners, oudere afgedankte verpleeg of keukenmieren, die toch spoedig het leven zouden gaan laten en daardoor niet echt gemist worden als je ze dooddrukt in je hemd of als ze verdrinken in een plasje limonade.

Ik kijk wel uit om nog een mier dood te trappen

This entry was posted in Tosca's columns and tagged , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Gemier

  1. gucci sale says:

    It truly is incomprehensible if you ask me now, but also from general, the usefulness and significance has me overwhelmed. Thanks and all the best!

  2. There are many useful tips soon enough in it publish but I don’t know if I notice all of them core to heart. There may be a number of validity however I’ll take hold belief till I look at it all further. Very nice writing , appreciate it and we would like even more! Added to FeedBurner as well

  3. There are some fascinating cut-off dates on this article but I don’t know if I see all of them heart to heart. There’s some validity however I’ll take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and we wish more! Added to FeedBurner as properly

  4. It’s good that someone decided to describe the problem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *